A szoftvergazdálkodással és licenctanácsadással foglalkozó magyar IPR-Insights romániai terjeszkedését finanszírozza 465 millió forinttal a Széchenyi Tőkelap-kezelő Zrt. által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap.

Nemrég beszámoltunk a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt tőkealap első befektetéséről, amelyet a fuvarszervezéssel foglalkozó Euro Dori Transport Kft. kapott, a vállalat növekedési stratégiájának segítése érdekében. A tőkealap ezúttal közel félmilliárd forinttal támogatja a szoftvergazdálkodással foglalkozó IPR-Insights határon túli terjeszkedését Romániában.

A Kárpát-medencei régióban lévő vállalatok versenyképessége nagyban múlik azon, hogy mennyire gyorsan és hatékonyan tudnak bekapcsolódni a digitalizáció mindent átható folyamatába. Minden vállalatnak alapvető érdeke, hogy az elérhető legkorszerűbb, biztonságos és jogtiszta szoftverekkel működjenek. Ebben tud segíteni az IPR-Insights, amely független szakértőként kínál átfogó szoftvereszköz-gazdálkodási (SAM) megoldásokat és licenctanácsadást nagyvállalatoknak. A komplex feladatműködtetéséhez az informatikai, számviteli és jogi vonatkozások és összefüggések pontos ismerete és átlátása szükséges.

Az IPR-Insights International Zrt. 2015-ben a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő (ma: Bonitás Befektetési Alapkezelő) Zrt. tőkebefektetése révén kezdett nemzetközi terjeszkedési terveinek megvalósításába: Varsóban nyitotta meg első külföldi irodáját, most pedig Románia felé nyit. A csapat az ügyfeleket széles körű iparági tapasztalatokra épülő szolgáltatásokkal, tanács­adással és a teljes SAM folyamatot lefedő portfolióval támogatja. A cég megbízásainak köre 2018-ban többek között a Budapesti Elektromos Művek (ELMÜ), a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF), a HungaroControl, a MOL, az NKM Földgázszolgáltató és az Országos Mentőszolgálat projektjeivel bővült.

Az IPR-Insights Hungary Kft. 2018-as üzleti évében előreláthatólag több mint 470 millió forint árbevételt realizál, ami az előző évhez viszonyítva 22 százalékos növekedést jelent. Mindezt a cég erősödő versenykörülmények között érte el, hiszen a nemzetközi szoftver-viszonteladók licenctanács­adási tevékenysége is egyre aktívabb a magyar piacon. A cégcsoport összárbevétele a 2015-ös Bonitás-tőkebefektetéshez képest közel háromszorosára nőtt.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap befektetéseinek célja a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások nemzetközi gazdasági együttműködéseinek támogatása, versenyképességük fejlesztése.

Egyrészt támogatja a hazai vállalkozások terjeszkedését a Magyarországgal szomszédos országokba, másrészt pedig az onnan hazánkba érkező innovatív vállalkozásokat. A befektetések magyarországi, vagy a hazánkkal határos hét ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) egyikében bejegyzett vállalkozások esetében valósulhatnak meg. Vagy magyar vállalkozás alapít a határos országok valamelyikében céget, vagy a külföldi vállalkozás alapít céget Magyarországon – a tőkebefektetéseknek minden esetben van magyarországi pillére.

A fejlesztésekre kínált befektetésének maximuma 480 millió forint, jellemzően 3-7 éves időtávra. A tőkealap által megszerzett tulajdonrész nagysága – az alapkezelő összes alapjára jellemző módon – főszabályként 10-49 százalék között lehet („csendestársi” befektetés); exitpolitikája az alapítói-menedzsmenti kivásárlást tekinti prioritásnak, az ettől való eltérésről az alapítók és a tőkealap közösen döntenek.