InvestmentAz idei év első három hónapjában 26 vállalkozás összesen már 3,8 milliárd forint értékű kockázati tőkéhez jutott 13 alapkezelő révén – derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2016. első negyedéves jelentéséből. Átlagosan hetente két tranzakció történt, ami magas befektetési aktivitást jelent. A JEREMIE-programok befektetési időszakának május 31-i lezárása az elsőhöz hasonlóan az átlagnál aktívabb második negyedéves adatokat irányoz elő.

A befektetett kockázati tőke jelentős többsége (83%) startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került, ami a tavalyi év arányához képest növekedést jelent. Részben ezen arány eltolódása miatt, részben pedig a magántőke első negyedéves passzivitásának köszönhetően az átlagbefektetések értéke 154 millió forintra csökkent tavalyhoz képest, ami önmagában nem számít alacsony összegnek.

A befektetett összegek fele-fele arányban első körös, illetve pótlólagos finanszírozásban támogatták a cégeket. Az arány tavaly még 90-10 százalék volt az első körös befektetések javára. Mivel a pótlólagos finanszírozás jellemzően a kezdeti tőke eredményes felhasználásának a feltétele, az arány elmozdulása a korábbi befektetések sikerességét jelzik. Ezen tőkejuttatások közel 80 százaléka olyan cégekhez került, amelyek 2015-ben kapták első körös kockázati tőkéjüket.

A 13 alapkezelő külön-külön legfeljebb 600 millió forintot helyezett ki, a Széchenyi Tőkealap idén is a legaktívabb befektetők között van, egymaga félmilliárd forintot fektetett be kkv-kba. Míg tavaly a három legnagyobb befektető a befektetések értékének felét adta, addig idén egyelőre alacsonyabb a koncentráció, a három legnagyobb értékben befektető alapkezelőhöz (köztük az SZTA-hoz) az összes tőkekihelyezés 42 százaléka kapcsolódik.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az első három hónapban az összes tőkebefektetés 64 százalékát – szektoronként több mint 700 millió forintot – a fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, valamint biotechnológia szektorba fektették be.

Aki kíváncsi a hazai tőkepiac 2015-ös szereplésére, annak ajánljuk márciusi bejegyzésünket. Ahogy 2014-ben, úgy tavaly is a Széchenyi Tőkealap volt a legaktívabb hazai tőkebefektető összesen 36 tranzakcióval és több mint 4 milliárd forint összértékű befektetéseivel. Az SZTA tavalyi befektetési tevékenysége a hazai befektetések több mint negyedéhez és a befektetett tőke értékének 12 százalékához járult hozzá. A kimagaslóan aktív évének köszönhetően az SZTA tavaly decemberig több mint 11 milliárd forintot fektetett be 85 vállalkozásba, teljesítve öt évvel ezelőtt kitűzött céljait, azóta pedig már közel 12 milliárd forintot fektetett be hazai kis- és középvállalkozásokba, segítve közép- és hosszú távú bővülési, fejlesztési céljait.