Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. - adózás

Minden vállalkozó tisztában van azzal, hogy mostantól, azaz december 1. és január 20. között a vállalkozások a korábbiak mellett teljesen új adózási formák közül is választhatnak. Arra a kérdésre, hogy kinek melyik forma használata „éri meg” leginkább, minden érintett aktívan keresi a választ. Számos szempont létezik, amelyet a vezetőség és a tulajdonosok elvárásként fogalmazhatnak meg – azoknak azonban, akik a következő évtől kockázati tőke bevonására készülnek, érdemes ennek fényében is felmérniük lehetőségeiket.

Természetes, hogy az első gondolat a következő: melyik adózási forma az, amelynek révén a legtöbb készpénz maradhat a vállalkozásnál? A második nagy eséllyel az, hogy az erre történő áttérésnek mekkorák a kimutatható egyszeri, illetve rendszeres költségei. Értelemszerűen, ha magasabbak, mint a jelenlegi rendszerben, vagy mint más, szintén választható adó esetében, már lehet is váltani a következő alternatíva vizsgálatára.

Ennél tovább egyelőre kevesen néznek, pedig azok, akik tőkebevonást terveznek vagy készítenek elő, nem mindegy, mit választanak. Természetesen, kockázati tőke bevonásakor nem indul sem hátránnyal, sem előnnyel egy-egy vállalkozás pusztán az általa alkalmazott adóforma miatt. Vannak azonban további kérdések, amelyeket a vállalkozás vezetőségének, tulajdonosának fel kell tennie és meg kell válaszolnia ahhoz, hogy felelősséggel válasszon a különböző adóformák között.

Ha ezalatt a döntési időszak alatt a tőkebevonási program már folyamatban van, a befektetővel ugyanúgy szükséges tárgyalni a lehetőségekről, mint a saját könyvelővel vagy adószakértővel. Ugyanilyen értékes tanácsokat kaphat minden vállalkozás, amely a következő időszakban vár befektetői átvilágításra, ha leendő partnereitől előzetes konzultációt kér.

Mostanra az érintettek többsége első körben már tájékozódott a választható adóformákról és a váltással kapcsolatos feltételekről, várakozásokról. Mindazoknak, akiknek mégis segítséget jelentene egy nagyon rövid, közérthető leírás költség-összehasonlítással, ajánljuk az adószakértő blogbejegyzését és kalkulátorát.