AngelAmennyiben a vállalkozások befektetőket szeretnének találni fejlesztéseik és projektjeik megvalósításához, különböző életszakaszaikban a kockázatitőke-piac különböző szegmenseiben kell keresgélniük – egy klasszikus tőkebefektető például nem fog ötleteket finanszírozni, ahogy a széleskörű nemzetközi piacra lépést sem egy akcelerátortól kell várni. Hogy a tőkebefektetés-kereséssel időt spóroljanak, és ne kopogtassanak feleslegesen egy-egy piaci szereplőnél, érdemes tájékozódni arról, hogy jelenleg kikkel társulhatnak. Míg a magyar piac alakulását nagyrészt a klasszikus kockázatitőke-befektetők határozzák meg, manapság az inkubátorok mellett az üzleti angyalok is egyre nagyobb szerepet kapnak a tőkepiacon.

Az eddigi nagyobb tőkeprogramok (SZTA, JEREMIE) tőkebefektetési időszakának lezárása a befektetői piac erőteljes átrendeződését hozta magával, a kkv-knak jelenleg nehezebb dolguk van, ha növekedésükhöz a megfelelő befektetőt szeretnék megtalálni. Amellett, hogy alacsony a kínálat, az sem mindegy, hogy honnan érkezik a szükséges anyagi forrás, és az üzleti partner milyen jogokat kér a tőkéért cserébe.

A döntésnél mérlegelni kell azt is, hogy milyen életszakaszban jár az adott projekt. Az early stage, azaz a korai életszakaszban jelenleg elsősorban a 3F (Friends, Family, Fools), az inkubátorok és az angyal befektetők finanszírozási együttműködésével számolhatnak a vállalkozások. Ez utóbbi csoport, az üzleti angyalok egyre nagyobb szeletet kívánnak kihasítani a kockázatitőke-piac tortájából. Az angyalok azon vállalkozások számára lehet megfelelő választás, akik amellett, hogy a kezdeti működésüknek szeretnétek lendületet adni, olyan partnert keresnek, akik nem vesznek részt menedzsment szintű döntésekben, ugyanakkor figyelik a működést és kapcsolati tőkéjükkel és szakértelmükkel segítik a vállalkozást.

Magyarországon eddig nem volt bevett gyakorlata a kezdő vállalkozásokat támogató üzleti angyalok bevonásának, azonban szerepük folyamatosan nő. Az év elején megalakult a Magyar Üzleti Angyalok Hálózata (HBAN), amelynek célja, hogy körét folyamatosan bővítve tudja segíteni a hazai induló vállalkozásokat. A terjeszkedés nem kizárólag magyar befektetőkre vonatkozik, a HBAN különböző eseményein más országból érkező, korai fázisú, angyalbefektetőket is meghív. A határokon átívelő üzleti kapcsolatok kiépítése pedig mindkét fél szempontjából nagyon fontos.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A magyar vállalkozások képzett és tehetséges mérnökeinek, fejlesztőinek köszönhetően élen járnak az innovatív ötletek kidolgozásában, azonban rászorulnak az anyagi és a szakmai támogatásra is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják ugyanis, hogy a vállalkozók jelentős része saját elképzeléseiket követve figyelmen kívül hagyják a piaci trendeket, rossz stratégiával dolgoznak. A befektető érdekelt a sikeres beruházások megvalósításában, így tapasztalt üzletemberként tanácsadói feladatot is ellát az együttműködés során. A nemzetközi partnerek segítenek áthidalni az esetleges nyelvi akadályokat, illetve hozzájárulnak a globális üzleti mentalitás kiépüléséhez a magyar vállalkozásban. Így az adott cég később a nemzetközi piacra is nagyobb eséllyel léphet majd.

A kérdés csupán az, hogy a vállalkozás fejlesztéséhez milyen forrásra van szükség, és milyen mértékű tőkebefektetői kontrollt hajlandó elviselni. Az európai és amerikai statisztikák azt mutatják, hogy a kezdeti szakaszban az angyalbefektetők átlagosan 15-25 ezer eurónyi támogatással csatlakoznak be a cégek életébe. Ez az összeg egy startupnak megadja ugyan a kezdő lökést, de hosszú távú gyártás és fejlesztés megvalósítása érdekében majd jelentősebb tőkebevonásra van szükség.

Jó hír a vállalkozásoknak, hogy a kockázatitőke-kínálat hiánya csak ideiglenes, 2017-től várhatóan több nagyobb állami tőkeprogram is indul, és az eddigi tapasztalatok kiértékelését követően minden bizonnyal törekedni fognak arra, hogy a korábbiaknál még több, növekedési potenciállal bíró kis- és közepes vállalkozásnak és startupnak adjanak lehetőséget a növekedésre, illetve hogy olyan feltételek mentén alakítsák ki a tőkeprogramokat, hogy azok a hazai kkv-szektor hosszú távú fejlesztését alapozzák meg.