szechenyi_2020_logoKözel 300 milliárd forinttal bővítette a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét, ezáltal 2016-ban mindösszesen több mint 2200 milliárd forint jut a gazdaság fejlesztésére, illetve a hazai kkv-k közvetlen vagy közvetett megerősítésére. A támogatások elsősorban különböző beruházások és fejlesztések megvalósulását szolgálják, többek között segítve a hazai kkv-k K+F+I tevékenységét is.

Hét újabb pályázat megjelenéséről is döntés született, ezáltal év végéig összesen 96 pályázati felhívás lesz elérhető. A legnagyobb változások közé a kutatásfejlesztési keretösszeg 180 milliárd forinttal közel 440 milliárd forintra való megemelése tartozik. Emellett újdonságnak számít, hogy 2016-tól a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációra már visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A K+F+I tevékenységre nyújtott támogatások rendkívüli érdeklődést generáltak, a beérkezett nagyszámú igényhez igazodva újabb pályázati forráslehetőségek nyíltak meg a kkv-k előtt:

  1. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás további 30 milliárd forint értékű, pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban válik elérhetővé.
  2. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című felhívás rendkívüli népszerűségnek örvendett, így a döntés értelmében kombinált hiteltermékkel kiegészítve újabb pályázatot célozhatnak meg a kkv-k. A felhívás keretösszege 55 milliárd forint vissza nem térítendő és 28 milliárd forint visszatérítendő forrást tartalmaz.

E két konstrukció pénzügyi eszközforrását is beleszámítva az év végéig meghirdethető pénzügyi eszközök keretösszege 2016-ban több mint 96 milliárd forinttal 632 milliárd forintra növekszik. A változtatásokkal a kormány a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások létrejöttét kívánja támogatni, az európai uniós források hatékony felhasználásával további lendületet adva a magyar gazdaságnak. A cél, hogy az uniós források kihelyezése további értéket teremtsen, támogassa a gazdasági fejlődést és közvetlenül vagy közvetett módon (ez utóbbira példa a munkaerőpiaci támogató programok) a magyar kkv-k helyzetének javításához, illetve újabb munkahelyek létrehozásához járuljon hozzá.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a GINOP pályázatairól elmondta, hogy a még több tízmilliárd forintnyi szabad forrással rendelkező termelési kapacitásbővítő pályázatokat nyár elejéig kívánják újranyitni. A hiteltípusú konstrukciók májustól, a kombinált hitelek pedig július-augusztus körül válnak elérhetővé.

A GINOP-források bővítésének köszönhetően a fejlesztést és növekedést tervező kkv-k számára tovább nőtt az igényelhető külső finanszírozási források köre és mértéke, emellett pedig hamarosan az állami tőkeprogram kiszélesítése is várható. Fontos megjegyezni, hogy az egyes pénzügyi konstrukciók nem kizáró, hanem kombinálható formában elérhetők a kis- és középvállalkozások számára. Tehát például az a cég, amely tőkebefektetés révén (akár klasszikus tőkebefektető által, akár állami tőkeprogram keretében) erősítette meg tőkehelyzetét további beruházások finanszírozására, nem csupán a pályázati források, de például banki hitelek elnyerésének esélyét is jelentősen növeli. Így értelemszerűen a vissza nem térítendő forrásoknál szigorúbb feltételeket megkövetelő, hitelkonstrukcióval kiszélesített GINOP-kiírások esetén a pályázatokat elbírálók is nagyobb pontszámot adnak egy külső forrásból megerősített tőkehelyzetű pályázónak.

További előny, hogy az SZTA tőkebefektetése jól illeszthető a vissza nem térítendő támogatások rendszeréhez is, figyelembe véve a kettős finanszírozás elkerülésének szabályait.