A 2018-as Venture Capital Summitot Jeff Lynn, a londoni központú Seedrs társalapítójának előadása nyitotta ma reggel. Nézzük, hogy látják Londonból az európai kockázatitőke-piac jövőjét!

A kockázatitőke-piacot is a keresletet és kínálatot összehozó online platformok forradalmasíthatják – jósolta ma reggel a Venture Capital Summit első előadója, Jeff Lynn. A londoni székhelyű seedrs.com alapítója szerint a forradalom két társterületen már meg is történt:

A Seedrs a magas hozammal kecsegető, ugyanakkor kockázatos tőkebefektetések piacát szeretné hasonló módon forradalmasítani. A külföldi szakember elképzelése szerint a kockázatitőke-piac jövőjét az olyan, tőzsdékhez hasonló online felületek jelenthetik, amelyek minimálisra tudják csökkenteni az információs aszimmetriákból, a földrajzi távolságból, a nyelvi különbségekből és az infrastruktúra fenntartásából származó tranzakciós költségeket.

Az ilyen platformok lényege, hogy a 10 eurót befektetni kívánó magánszemélyektől kezdve az angyalbefektetőkön át a nagy intézményi befektetőkig mindenki megtalálhatja a számítását (az Egyesült Királyságban már az angyalbefektetők 43 százaléka használ hasonló online felületeket). A kínálati oldalról is nagyon széles a merítés: a seed fázistól a nagy nemzetközi tőzsdék kkv-piacain jegyzett cégekig, szinte az összes iparágból mindenféle vállalkozás megtalálható, lehetőséget adva a diverzifikált portfólióépítésre. Ráadásul az exiteket egy másodlagos piac is segíti, ahol a már realizált befektetésekkel lehet kereskedni.

Szakmai szemmel nézve érdekes kérdés a transzparencia megteremtése egy ilyen online felületnél. Ezt a finanszírozható projektek előzetes ellenőrzésével biztosítják, ami nem jelenti, hogy az oldalon megtalálható minden vállalkozás jó befektetés, csupán annyit, hogy amit állít magáról, az igaz. Később a cég pénzügyi eredményeinek nyomon követésére is mód van. A Széchenyi Tőkealap-kezelőnél szerzett tapasztalataink szerint – amit a konferencia következő előadója, Jason Weiss izraeli startup tanácsadó is megerősített – nagyobb befektetési döntéseknél továbbra is elsődleges fontosságú az emberi tényező, a vállalkozó személyisége, amelynek megismerésére az online platform kevésbé lehet alkalmas.