TámogatásTöbb mint félmilliárd forint kockázati tőkét helyezett ki a Széchenyi Tőkealap, ezzel már mintegy 10 milliárd forintra növelve befektetéseinek értékét. Az 555 milliárd forint három kisvállalkozás növekedését fogja finanszírozni, amelyek közül kettő az észak-alföldi, egy pedig a dél-alföldi régióban tevékenykedik. A fémipari, illetve gépipari cégek nemzetközi társaságok beszállítói, értékesítéseik több mint fele külföldre történik. A három befektetés az SZTA kiterjedt cégportfóliójának hagyományos iparágban működő tagjainak csoportját erősíti.

A gyors növekedési potenciállal rendelkező három cégtől már rövidtávon is sikeres árbevétel- és eredményfelfutás várható, ami jól illeszkedik a magyar gazdaságban tapasztalható ipari, autó- és gépipari konjuktúrához. Az öt éves futamidejű befektetések így 2020-ra komoly összegű forrásokat generálhatnak, amelyek további hazai kkv-k fejlődését is képesek támogatni, ezzel tartós pozitív hatást gyakorolva a hazai vállalati szférára. A befektetéseknek emellett jelentős munkahely-teremtési hatása is van, a három cég együtt 24 új munkahelyet hoz létre.

A következőképpen oszlik el az 555 millió forint:

Az SZTA 220 millió forint értékű tőkéje finanszírozza a kunszentmártoni Martin-Tech Kft. növekedését, új üzletágának elindítását. Az összeghez további 60 millió forint magánforrás társul. A cég egyedi mezőgazdasági, erdőgazdasági és földmunkagépek alkatrészeinek sorozatgyártásával foglalkozik. A fémmegmunkálás folyamatosan növekvő kapacitásigényét kiaknázva, illetve építve a tulajdonosok szakmai felkészültségére a társaság jelentős eredményeket képes elérni az észak-alföldi régióban. Az új cég induláskor 8 új munkahely létrehozásával számol.

210 millió forint tőkebefektetést kap a Széchenyi Tőkealaptól a nyíregyházán tevékenykedő Gémtech Fitting Kft. A cég egyrészt acélszerkezetekkel kapcsolatos technológiák előszerelésével és burkolásával, másrészt anyagmozgató eszközök tervezésével, gyártásával és tesztelésével foglalkozik. Az induló cég szoros együttműködésben dolgozik majd együtt a Tiszántúl egyik meghatározóan sikeres fémmegmunkáló társaságával, a Gémtech Kft.-vel. A társaság 9 új munkatárs felvételét tervezi.

125 millió forint értékű tőkével számolhat az orosházi Weld-Heg Fémmegmunkáló Kft., amely acélszerkezeteket, hegesztett részegységeket és gépalkatrészeket gyárt kis-, közepes és nagy szériában. A társaság célcsoportja elsősorban a gépgyártó iparban, ezen belül is a mezőgazdasági gépgyártásban tevékenykedő vállalatok. A befektetett összeget elsősorban a meglévő géppark bővítésére és a kapacitás növelésére kívánja költeni, amely képes lesz kielégíteni tenni a cég által kínált lemezalakítási tevékenység iránti folyamatosan növekvő keresletet.