DeloitteAhogy minden évben, a Deloitte idén is megrendezi Technology Fast 50 versenyét, amelyen a közép-kelet-európai vállalkozások már 17. alkalommal mérettethetik meg magukat. A versenyen az elmúlt évek árbevételei alapján határozza meg a zsűri, hogy melyek a régió legdinamikusabban fejlődő cégei. Az előző évekhez képest újdonság, hogy ezúttal a leginnovatívabb vállalkozást különdíjjal jutalmazzák. Az előző években a magyar cégek közül több is felkerült a rangsorra, ezért ebben idén is kíváncsian várjuk a győztesek listáját.

Korábbi bejegyzéseinkben már foglalkoztunk vállalkozásoknak szóló versenyekkel, azonban a Deloitte Technology Fast 50 címen közzétett kiírásán nemcsak a startupok, hanem bármely, gyors növekedést felmutatni képes cég nevezhet a győzelem reményében. Az elbírálásnál az előző négyéves, azaz a 2012 és 2015 közötti időszak árbevétel-növekedése a döntő, az Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldávia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia vállalkozásai között folyó küzdelemben.

Milyen feltételek teljesítése mellett lehet felkerülni a nyertesek listájára?

A Deloitte három kategóriában hirdette meg a megmérettetést a régió vállalkozásainak. A verseny elnevezésével azonos címen futó Technology Fast 50 kategóriában a nevezett cégnek a fent említett országok egyikében kell székhellyel rendelkeznie, és legalább 50 000 eurós éves árbevételt kellett produkálnia az elmúlt négy évben. Az indulási feltételek közé tartozik, hogy az adott vállalkozás tulajdonosi szerkezetében nem lehetnek jelen stratégiai jelentőségű vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. Nagyon fontos továbbá, hogy a nevezőnek saját fejlesztésű technológiával kell rendelkeznie.

A Fast 50 mellett a szervezők további kategóriákban is értékelik az indulókat. A Rising Star kategóriában a minimum három éve működő, a 2013 és 2015 közötti időszakban évi 30 000 eurós árbevételt elérő fiatal vállalkozások indulhatnak.

A Big 5 kategóriában pedig azok a cégek indulhatnak, amelyek árbevétele az utóbbi, 2015-ös évben meghaladta a 25 millió eurót. Ezeken a speciális kritériumokon kívül a Rising Star és a Big 5 indulóira is vonatkoznak azok a további feltételek, amelyek a Fast 50-nél érvényesek. Tehát a legfontosabb értékelési szempont az utóbbi két kategóriában is az árbevétel-növekedés mértéke lesz.

Újdonság, hogy idén a leginnovatívabbnak ítélt technológiát különdíjjal jutalmazzák. A különdíjat a független szakmai zsűri annak a vállalkozásnak ítéli majd oda, amelynek terméke vagy szolgáltatása kiemelkedő, forradalmi hatással volt a piacra, eddig nem látott nóvumot bevezetve.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Korábbi eredmények, hazai sikerek

Bár az elmúlt években szerepeltek magyarok a Fast 50 ranglistáján, a résztvevő vállalkozások száma csökkenést mutatott. Míg 2014-ben 10 vállalkozás került fel a listára, addig 2015-ben már csak négyen jutottak fel rá. Két évvel ezelőtt az első tíz helyezés közül hármat magyarok foglaltak el, az első helyen a Szállás.hu, a nyolcadikon a Prezi.com Kft., a tizediken pedig a Dolphio Consulting Kft. végzett. 2015-ben közülük már csak az egykori győztes, a Szállás.hu Kft. került fel a listára, a dobogó harmadik fokára.

Az idei versenyre jelentkezők augusztus 14-ig nevezhetnek, és ezzel automatikusan részt vesznek a Deloitte Technology Fast 500 EMEA megmérettetésen is, ahol Európa, a Közel-Kelet és Afrika legdinamikusabban fejlődő vállalkozásai szállnak harcba egymással. Az eredményhirdetés az év utolsó negyedévében várható, amikor a kiíró nyilvánosságra hozza legfrissebb Fast 50 rangsorát.