Széchenyi Tőkealap projekt, Euro-Unior fűtéstechnikaAz orosházi Euro Unior Kft. ékes példája annak, hogy egy hagyományosan import-ágazatnak tekintett területen is létezhet versenyképes hazai termelés, és hogy egy igazi „veterán” vállalkozás is képes a gyors alkalmazkodásra és a folyamatos innovációra. A társaság a válság ellenére növeli piaci részesedését és árbevételét, csupán annak köszönhetően, hogy gyorsan reagált a háztartási fűtési igények megváltozására, olyan területeken is újítva, ahol látszólag nincs új a nap alatt.

Az Euro Unior a válság előtt építőipari gépek részegységeinek beszállítójaként közvetve még a tengerentúlra is exportált, ám a 2008-as év komoly törést hozott ebben a piaci szegmensben. Ezért az elmúlt években a cég nagy energiákat fordított másik üzletágára, a hatékony háztartási és ipari kazánok fejlesztésére és gyártására. Felismerte, hogy a gáz mellett egyre növekszik az igény a vegyes-, a pellet, illetve a biomassza tüzelésű készülékekre is – ezek gyártásához azonban forgótőkére, későbbiekben pedig új eszközökre, megmunkáló-gépekre, beépülő licenszekre és további szakértő munkatársakra volt szükség. A Széchenyi Tőkealap befektetése révén megnyílt az út ahhoz, hogy a jól kimutatható piaci igények változásához szükséges rugalmas alkalmazkodásban a tőkehiány az Euro Unior számára ne jelentsen akadályt.

Ötvenöt éves múltra tekinthet vissza az Euro Unior Kft., hiszen eltérő névvel, de főként kisgépjavításban, gépgyártásban, tüzeléstechnikában voltak érdekeltek a szövetkezeti formában működő jogelődjei. A változást ennek a társaságnak is a rendszerváltás hozta el, 1992-től egyharmad német tulajdonnal már Euro Unior Kft-ként folytatta tevékenységét, egészen 1999-ig, mikor a külföldi tulajdonost kivásárolták. A jelenlegi tulajdonosi struktúra az 1992-es szövetkezeti törvény alapján nevesített tulajdonrészek megvásárlóiból, illetve az eredeti tulajdoni hányadot megőrző tulajdonosok üzletrészeiből tevődik össze. Ebbe a struktúrába érkezett tavaly a Széchenyi 55 millió forintja, melyet két ütemben bocsát a kisvállalkozás rendelkezésére, tervek szerint ötéves időtartamra.

A társaság árbevételében már most is 50 százalékot meghaladó a tüzeléstechnikai üzletág. A piaci kínálatot tekintve is magas ár-érték arányú gáztüzelésű készülékei mellett az elmúlt években ugrásszerűen növekszik a kereslet a cég frissen fejlesztett vegyes tüzelésű termékcsaládja iránt, így a piaci lehetőségek adottak a további növekedéshez. Ezen túl, a tőkebefektetés értékét növeli az a tény, hogy közvetett módon erősíti a kisebb tőkevonzó képességgel rendelkező dél-alföldi régió foglalkoztatását és gazdasági integrációját is.

Az Euro Unior ráadásul a beruházások, az anyagbeszerzés és a humánerő-fejlesztés mellett a tőkét olyan kevéssé megszokott célokra is fordítja, mint saját gyártóbázisának energiahatékonysági fejlesztése, vállalatirányítási rendszer kialakítása, és egyéb, a gyártást és tervezést támogató szoftverek beszerzése. Ezek azok a műveletek, amelyek megteremtik az alapját annak, hogy egy magyar kisvállalat átlépje az árnyékát, és idővel világcégek beszállítójává válhasson. Az Euro Unior termékei a piacon már korábban bizonyítottak, hiszen olyan cég vásárol tőlük, mint a Hajdu, és olyan gépipari szereplőnek szállítanak be, mint például a Linamar. A beszállítókkal szembeni elvárások azonban a kiszolgálás folyamatosságában, a kapacitások mennyiségében és minőségében is megmutatkoznak. Ha ezeknek az Euro Unior megfelel az igényelt tőke segítségével, akkor olyan növekedési pályára léphet, ami révén 5 év múlva saját erőből lesz képes mindezt folytatni, fenntartani.