Budapest, 2023.01.27. – A vezető magyar tőkealapkezelő Széchenyi Alapok és a kazah-szingapúri kockázatitőke-befektető Steppe Capital Pte. Ltd. együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá közös, kazah-magyar tőkealapok létrehozásáról a Kazah-Magyar Kormányközi Bizottság mai ülésén.

 

A felállításra kerülő kockázati magántőkealapból magas hozampotenciállal rendelkező nemzetközi befektetések valósulhatnak meg. 

A felek 50-50%-os részesedéssel bírnak majd az egyenként 10 millió amerikai dollár tőkével induló alapokban. Az alapkezelést a Széchenyi Alapok fogja végezni, ezzel is erősítve a nemzetközi jelenlétét.

A deklarált cél, hogy ezeknek az alapoknak köszönhetően a mindkét gazdaság számára kiemelten fontos szektorok – mint például technológia, energetika, mezőgazdaság, valamint az élettudományok  – terén vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával egyszerre teremtsenek maximális nyereséget tulajdonosaik számára és segítsék elő a kazah és a magyar gazdaság fejlődését.

A stratégiának megfelelően, az alapok a következő 8 évben az innovatív startupoktól a feltörekvő KKV-kon át az érettebb, növekedni képes vállalatokig a kazah és a magyar gazdaságba integrálódó cégek széles körébe befektetve teremtenek szinergiákat a közép-ázsiai és közép-európai piacok között.

Az alap befektetett összegének akár 50%-át Kazahsztánban, magas növekedésű, kazah kötődésű vállalatokba tervezik befektetni.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „Befektetési csapataink szakértelmére, valamint meglévő és erősödő kapcsolatainkra építve célunk, hogy közösen új szintre emeljük a kazah és a magyar üzleti együttműködést„.

Erikzhan Issengaliyev, a Steppe Capital Pte. befektetési igazgatója. Ltd. hozzátette: „Magas elvárásokkal hozzuk létre ezt az együttműködést a Széchenyi Alapokkal, mert hiszünk abban, hogy ezzel nem csak tulajdonosaink hozamát maximalizáljuk, hanem a vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával elősegítjük országaink gazdaságának növekedését„.

A közös kazah-magyar tőkealap oka tervek szerint még az idei első félévben megkezdik működésüket.

A Steppe Capital egy diverzifikált magántőke-portfólióval rendelkező befektetési holdingtársaság, amely, a Kazah Köztársaságra összpontosítva elsősorban a feltörekvő és környező piacokon fektet be. A Steppe Capital folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy támogassa a Kazah Köztársaság gazdaságát, infrastruktúráját és vállalkozásait, akár közvetlenül, akár kapcsolt vállalatain keresztül, magántőke- és kockázati tőkeprojektek előmozdítása és azokba való befektetés révén.

A Széchenyi Alapok a hazai tőkepiac egyik legnagyobb és legaktívabb befektetője. Több mint 155 milliárd forintos vagyont, benne 80+ portfóliótársaságot kezel. Fókuszában érettebb fázisban lévő KKV-k mellett pénzintézetek és nagyvállalatok is vannak. Induló vállalkozásoknak a hazai inkubátorokon és akcelerátorokon, valamint alapok alapja befektetéseken keresztül biztosít „smart money”-t. Szorosan együttműködik tulajdonosa, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány fenntartásában lévő Óbudai Egyetemmel, ami nagyfokú szinergiát tesz lehetővé a műszaki és gazdasági tudományterületek és a gyakorlati üzletmenet között. A Széchenyi Alapok célja, hogy nagy hozzáadott értékű vállalkozásokba fektetett tőkével hosszú távon segítse a magyar gazdaság növekedését és stabilitását.