FémiparBár magas potenciális növekedési szintjüknek köszönhetően jellemzően az innovatív startupok és induló vállalkozások tartoznak a hazai tőkebefektetők kiemelt célpontjai közé, számos olyan hagyományos ágazatban működő magyar vállalkozást lehet találni Magyarországon, amely hosszú távú, stabil növekedésre képes. A befektetők jellemzően nem várhatnak el ezektől a cégektől kiemelkedő hozamszintet, de egy jól összeállított üzleti tervvel kisebb kockázat mellett lehet stabilan növelni értéküket. Kiváló példát jelentenek a Széchenyi Tőkebefektetési Alap fém-, illetve gépipari cégei, amelyek évről évre képesek javítani eredményességüket.

Az SZTA cégportfólióját rendkívül sokrétű kkv-réteg alkotja az újonnan alapított szoftverfejlesztő projektcégtől az évtizedes múlttal rendelkező beszállítói vállalatokig, a legfontosabb általános közös pont a hosszú távú növekedési potenciál. Amellett, hogy a portfólió sokszínű, az Alap indulásakor meghatározott néhány olyan ágazatot, amelyre nagyobb figyelmet fordít a célvállalatok keresésekor. Ezek közé tartozik az egészségügy és biotechnológia, a divat- és designipar, a környezetipar, az IT vagy éppen a fém- és gépipar. Ez utóbbi adja a portfólió legnagyobb részét, mintegy 20 százalékát, az elmúlt év eredményei alapján pedig elmondható, hogy a befektetések már az első években hozták, sőt felülmúlták a várakozásokat.

A fém- és gépipari területen működő portfóliócégek összesen több mint 2,6 milliárd forint értékű kockázati tőkét vontak be az SZTA-tól. A befektetésnek köszönhetően 92 százalékuk növelni tudta árbevételét 2015-ben, emellett pedig a munkaerő-állományt a társaságok 85 százaléka növelte. Az eredményesség a vállalkozások csaknem 50 százalékánál egyértelműen javult, a többi vállalkozásnál a beruházást követő években várható az eredménynövekedés.

Elmondható, hogy a Széchenyi Tőkebefektetési Alap az egyetlen olyan tőkepiaci szereplő, amely az elmúlt 25 évben tudatosan épített ki ipari portfóliót hazai vállalkozásokból. Jelenleg nincs egyetlen olyan privát vagy állami szereplő, amelynek érdekkörében több mint 15 működő, fém- és gépipar területén tevékenykedő kis- és középvállalkozás található. Az iparági portfólió előnye, hogy az ország szinte teljes területét lefedő fémes cégcsoportra akár szinergikus együttműködések is építhetők, amelyek az egyes cégek terjeszkedését és költséghatékony tranzakcióit segítik elő, azzal a hozzáadott pozitívummal, hogy a közös társtulajdonos az üzleti tervek teljesülésének figyelemmel követése mellett szakmailag is tudja támogatni az egyes szinergiákat.

A fém- és gépipari cégek egy része projektcégnek vagy ún. spin-off cégnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy tevékenységük egy működő vállalkozásra vagy annak szakmai hátterére épül, ami kockázatcsökkentő tényezőként van jelen ezen induló vállalkozások működésében. Elmondható, hogy a már működő cégekbe való befektetések háromnegyedénél az SZTA tőkéje és pénzügyi tanácsadói részvétele nélkül a vállalkozásokat nem lehetett volna növekedési pályára állítani.

Az elmúlt évben a blogon is több izgalmas befektetésről beszámoltunk, például a SYSX Kft.-ről, amely egy, a fém- és acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát, energia-megtakarítását és a munka minőségét jelentősen javító, innovatív rendszert fejlesztett ki, vagy a Filamania Kft.-ről, amely a 3D-nyomtatásban alkalmazható, különleges kompozit tintaanyagot állít elő a műanyagipar, a gépgyártás vagy az autóipar új, hatékony megoldásokat kereső vállalkozásai számára. Közel egy éve pedig három, az SZTA-tól összesen 555 millió forint értékű kockázati tőkét bevonó fémipari társaságot mutattunk be, a Martin-Tech Kft.-t, a Gémtech Fittinget és a Weld-Heg Kft.-t.

Az SZTA már három társaságból teljesen vagy részlegesen kiszállt, az elvárt hozamát realizálva az ügyleten, azonban az érintett cégek e szektorban tervezett, stratégiai szemléletű, szinergikus fejlesztési folyamatok terén potenciális együttműködő partnerként továbbra is jelen vannak.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]