Grof_es_tarsaTöbb mint fél éve egy bejegyzésben méltattuk a Zala megyei Gróf és Társai Kft. érdemeit. A gazdasági válság sok vállalat számára végzetes hatását ők is megszenvedték, azonban volt bátorságuk a megfelelő időben a megfelelő lépéseket megtenni. Talpraesettségük eredményeként elnyerték az SZTA befektetői bizalmát is. Egy fél évvel később ugyanez a cég konzorciumi partnereivel együtt közel negyedmilliárd forintos pályázati forráshoz jutott egy hazai viszonylatban jelentős projekt finanszírozásához.

A több mint 23 éves pacsai cég korábban építő- és szigetelőanyagok gyártásával foglalkozott, majd a válság hatásait megérezve profilváltás mellett döntöttek. Az új irányt a fémmegmunkálás és -forgácsolás és mérnöki tevékenység jelentette, amellyel nemcsak Magyarországon, de elsősorban a német nyelvterületeken (Ausztria, Németország, Svájc) is erős kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk. A jelenlegi nagy projektjük, amelyhez 235 millió forintos vissza nem térítendő forrást sikerült elnyerniük, egy különleges turbina kifejlesztése.

A turbinát kis esésű folyókra alkalmas vízerőművekhez fejlesztik, annak összes gépészeti és villamos berendezésével együtt. Nemcsak a tervezési és fejlesztési feladatokat végzik el, de a 2015 végén záruló projekt keretében két prototípust is legyártanak. A fejlesztések azért számítanak jelentősnek, mivel jelenleg még nincs Magyarországon olyan cég, amely 6-7 méteres esésű folyókra alkalmas vízerőművekhez turbinákat gyártana. Pedig a Kárpát-medence tele van olyan folyószakaszokkal, amelyeknél a szükséges szintkülönbség kedvező költségek mellett könnyedén kialakítható.

A vállalat legfőbb törekvése, hogy újra megalapozza a hazai turbinagyártást, illetve olyan tudásbázist hozzon létre, amely átfogó és naprakész ismeretekkel rendelkezik ezen a szakterületen. A menedzsment szakmai felkészültségét és hozzáállását ismerve azt mondhatjuk, hogy erre minden esélyük megvan. Nehezebb időkben, forráshiánnyal küszködve is tettrekészségükről és rátermettségükről tettek tanúbizonyságot, azóta pedig tőkefronton is megerősödtek, és egy több mint 300 millió forintos, jelentős projekthez nyerték el az Új Széchenyi Terv támogatási rendszeréhez tartozó vissza nem térítendő támogatást.

Ez a példa is jól mutatja, miért érdemes egy vállalatnak akár külső forrást is igénybe véve megerősíteni a tőkeszerkezetét. Tehát egy tőkebefektető nem csupán a cég hitelképességét tudja növelni, hanem a vissza nem térítendő pályázati források elnyerésének esélyét is növeli a megfelelő tőkeszerkezet.