szamokA legfrissebb adatok szerint a kockázatitőke-befektetések mértékét tekintve Magyarország tavaly nagymértékben visszaesett az európai országok listáján. Míg a befektetések értékét az ország GDP-jéhez viszonyítva a 2012-es adatokkal első helyen szerepeltünk Európában, addig a tavalyi számok alapján a 14. helyre csúsztunk le. Természetesen nem kell megijedni, a visszaesés jellemzően az első Jeremie-program jelentős része kifutásának tulajdonítható, a hazai kockázatitőke-piac egyáltalán nincs veszélyben.

Az elmúlt években Magyarországon a kockázati tőkebefektetések volumenének felpörgésében nagy szerepe volt a Jeremie-alapoknak. A Jeremie tőkeprogram keretében közel 30 befektetési alap több mint 100 milliárd forintnyi kihelyezendő tőkével rendelkezik, ami – nem meglepő módon – nagymértékben befolyásolja a piac alakulását. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy míg egy-egy – leginkább ötlet szintjén létező, valamint induló vállalkozásokra és startupokra koncentráló – Jeremie-program kifutásával az országos adatok átmenetileg nagy visszaesést mutatnak, addig a többi tőkealap nem feltétlenül ezt az eredményt produkálja.

Konkrét példáért nem kell a szomszédba szaladnunk (a Jeremie-program is Magyarországon működik a legjobban), a Széchenyi Tőkealap eredményei is jól mutatják a folyamatos, töretlen növekedést. Az Alap tevékenységét 2011 nyarán kezdte meg, 2012. december végéig 13 befektetést hajtottunk végre. 2013-ban már 17 új befektetésünk volt, idén pedig, kevesebb mint fél év alatt már 10 új befektetésről számolhatunk be, és az idei év végéig közel újabb 20-25 új befektetés végrehajtását tervezzük.

Ugyanilyen növekedés érhető tetten a tőkebevonások összegét tekintve. A növekedésben lévő kis- és középvállalkozások 2012-ben több mint 1 milliárd forint többletforrással gazdálkodhattak, 2013-ban ez az összeg már újabb 1,8 milliárd forintos keretet jelentett. Idén, alig öt hónap alatt pedig már több mint másfél milliárd forintnál tartunk, összességében megközelítve a 4,5 milliárd forint kihelyezést. Természetesen 2015 végéig további növekedésre képes vállalatok megkeresését is várjuk.

Bár jelentős csökkenést mutatnak az adatok, mindig érdemes a számok mögé nézni. Egyrészt a kifutás csupán az első Jeremie-programra vonatkozik, mellette a további három Jeremie kör alapkezelői kínálnak lehetőséget a startupok számára. Másrészt pedig a Jeremie-programokon túl is van élet, amely képes jelentősen hozzájárulni a kockázatitőke-piac magántőke általi aktivizálásához.