keresBármilyen vállalati finanszírozási formáról is legyen szó, a tőkeigényét benyújtó cégnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, illetve teljesítenie kell bizonyos kötelezettségeket, ha külső forráshoz szeretne jutni. A forrást kihelyező szervezet vagy magánszemély ugyanis biztos szeretne lenni abban, hogy a cég hozammal együtt képes lesz visszafizetni is az összeget. A kiszabott feltételek nagymértékben meghatározzák, hogy egy vállalat milyen forráshoz, illetve szervezethez fordulhat, éppen ezért a konkrét lépések megtétele előtt érdemes átolvasni az elérhető tájékoztató anyagokat. Természetesen a Széchenyi Tőkealapnak is vannak bizonyos feltételei, ezeket vesszük most sorra.

A KPMG egy 2012-es tanulmánya szerint több mint 3000 hazai cég van abban a helyzetben, hogy külső tőkére lenne szüksége, de a klasszikus tőkebefektetési és a JEREMIE alapok célkeresztjébe nem fér bele, az üzleti angyalok számára túl nagy falat lenne, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a Széchenyi Tőkealaphoz forduljon kockázati tőkéért. Mivel még mindig közel 5 milliárd forint vár a növekedés előtt álló vállalatokra, mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy a vállalkozás teljesíti-e a főként európai uniós forrásokból álló összeg kihelyezéséhez szükséges feltételeket.

  1. A vállalkozás több mint két éve működik.
  2. Forrást akar bevonni, de nem akar vagy tud fedezetet biztosítani a hitel mögé.
  3. A cég legalább 5 főt foglalkoztat, vagy kétéves tervében szerepel, hogy foglalkoztatottjainak száma eléri ezt a számot.
  4. A cég valamelyik hagyományos iparágban végzi tevékenységét.
  5. Árbevételének maximum 50 százaléka származik mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásából.
  6. A társaság cégformája Kft., vagy tervei között szerepel, hogy Kft.-re vagy Zrt.-re változtatja a formáját
  7. Kialakult beszállítói kapcsolattal rendelkezik.
  8. A vállalkozás tervei között szerepel, hogy az elkövetkező időszakban évente legalább 10 százalékos ütemben növekszik.
  9. A cég tervezi, hogy a közeljövőben kilép a nemzetközi piacra, vagy új termékkel találja meg a hazai piacot.
  10. A cég rendelkezik olyan menedzsmenttel, amely képes végrehajtani a fejlesztési és stratégiai terveket, azaz nincs szüksége inkubálásra.
  11. Hajlandó kisebbségi tulajdonost bevonni a tulajdonosi körbe.

Amennyiben a vállalkozás megfelel a fenti feltételeknek, illetve hajlandó vagy képes ezek teljesítése irányába elmozdulni, mindenképp érdemes az SZTA-val felvennie a kapcsolatot, mert lehetséges, hogy a két fél éppen egymást keresi.

Termékeink és a nyílt term sheetünk itt érhető el: https://szta.hu/termekeink, együttműködés céljából pedig a következő elérhetőségeken lehet velünk felvenni a kapcsolatot: https://szta.hu/kapcsolat