Lendületben az SZTA: havonta csaknem három tőkebefektetés

Lendületben az SZTA: havonta csaknem három tőkebefektetés

Lendületben az SZTA: havonta csaknem három tőkebefektetés 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

lenduletbenKorábban sosem látott tempóban emelte az SZTA portfóliócégeinek számát az elmúlt évben. Összesen 32 újabb befektetést tudtunk eredményesen zárni, amivel összesen már 69 befektetést tudhatunk magunk mögött. A 2013-ban indított, Európai Unió által notifikált termékeknek köszönhetően így egy év alatt csaknem megdupláztuk befektetéseink számát. Mindez összesen már 8,7 milliárd forint kihelyezett tőkét jelent, azaz a befektetésre felhasználható összeg 75 százalékát.

Bár a fenti számok önmagukban is nagyon szépen csengenek, egy kis utánaszámolással jól látszik, hogy a 2014-es év rendkívüli iramban telt az SZTA-nál. Egy év alatt közel 4,7 milliárd forint jutott el 32 vállalathoz, ami havonta közel 3 befektetést, ügyletenként pedig 150 millió forintot jelent. Ez a lendület egyedülállónak mondható a hazai kockázatitőke-piacon. A klasszikus tőkebefektetőkre sokkal inkább jellemző a kisebb számú, de nagyobb összegű tőkebefektetés. Azáltal azonban, hogy az SZTA több olyan hazai kis- és középvállalkozást is megcéloz, amely kiesik a magánbefektetők vagy a JEREMIE-alapok célcsoportjából, számos cégnek tudtunk egyedi megoldást kínálni növekedési igényeire.

[insert_php]
kalkulator();

A legfontosabb tudnivalók az SZTA portfóliójáról

  • Régiós eloszlás: Az egyes régiókban kihelyezett összegek aránya változó; egyes helyeken már közel a teljes tőkeösszeg befektetésre került (ilyen a közép-magyarországi, a közép-dunántúli és látványos növekedéssel az észak-magyarországi), az észak-alföldi, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli régió vállalatainak viszont még továbbra is ugyanúgy érdemes tőkét igényelni az SZTA-tól.
  • A vállalatok életkora: Annak köszönhetően, hogy az SZTA 2013 nyara óta induló vállalkozásokat is finanszírozhat, portfóliójának összetétele még sokszínűbb lett. Befektetéseinek ötöde induló, legfeljebb 2 éves vállalatot célzott meg, de portfóliójának jelentős részét még mindig az 5 és 10 év közötti életkorú cégek teszik ki.
  • A legfőbb iparágak: A portfólió iparági eloszlása is rendkívül sokrétű, ezen belül a legnagyobb arányban az egészségügy és biotechnológia (22%), a fémipar (20%), az informatika (10%) és a divat- és designipar (9%) képviselteti magát.
  • Innováció: Bár az innovációs tevékenység nem előfeltétele az SZTA tőkeemelésének, a portfólió túlnyomó többsége, 83 százalék mondhatja magát innovatívnak, amibe a saját fejlesztésű termékek mellett a szolgáltatás- és a gyártástechnológia-fejlesztés is beletartozik.
  • Exporttevékenység: Míg a hazai kkv-k 8-11 százaléka exportál külföldre, addig az SZTA portfóliócégeinek közel fele végez exporttevékenységet.

Az SZTA 2015-re kitűzött céljai

Az idei év végéig terveink szerint újabb 3,5 milliárd forint kihelyezésével további 30-35 vállalkozás növekedését tudjuk finanszírozni, közel 100 tagúra bővítve az SZTA cégportfólióját. Bár már jelenleg is a legnagyobb befektetésszámmal rendelkező hazai tőkealapnak számítunk, céljaink ennél jóval tovább mutatnak. A tervek teljesülésével ugyanis 100 százalékosan teljesíteni tudjuk az EU kihelyezési elvárásait, ezzel számos sikeres vállalkozást biztosítva mind az adott régió, mind az ország gazdasága számára, illetve jelentős számú új munkahelyet teremtve a piacon.

Az SZTA a csaknem 12 milliárd forint kihelyezésre felhasználható tőkeösszeget december végéig tervezi kihelyezni, így a szükséges átfutási időket is figyelembe véve érdemes minél hamarabb felvenni velünk a kapcsolatot, hogy valamennyi, a feltételeknek megfelelő vállalkozás még időben tudjon igényelni tőkét növekedésének finanszírozásához.