A globális pénzügyi válság lecsengésével, a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a Közép- és Kelet-Európai régió is visszakerült a magántőke-befektetések térképére. Ezen a téren különösen Lengyelország jeleskedett, nyilván összefüggésben azzal is, hogy a lengyel gazdaság még a válság éveiben is tiszteletre méltó növekedést produkált.

„A magántőke-alapok valamennyi kulcsfontosságú területen – a befektetések, az üzletrész-értékesítés és a tőkegyűjtés területén egyaránt – rendkívül aktívak voltak 2016-ban Közép- és Kelet-Európában, bizonyítva ezzel, hogy a pezsgő tőkepiac nagy érdeklődést vált ki szakmai és pénzügyi befektetőkben egyaránt” – mondta Robert Manz, a lengyelországi Enterprise Investors vezető partnere, aki egyben az Invest Europe nevű magántőke-befektetési szövetség regionális munkacsoportját is vezeti. „A régió alapkezelői keményen dolgoznak, hogy megragadják a vételi és értékesítési lehetőségeket, miközben az intézményi befektetők étvágya látványosan megnőtt a régió cégei iránt” – tette hozzá.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A Közép- és Kelet-Európába áramló magántőke-befektetések – a globális pénzügyi válság éveit követő – legmagasabb szintet, 1,6 milliárd eurót értek el 2016-ban. Az Invest Europe adatsoraiból kiderül, hogy a kockázati tőkealapok 621 millió euró befektetendő forrást gyűjtöttek (62 százalékkal többet, mint 2009-ben). Ugyanebben az évben rekordszámú, 112 cégben meglévő üzletrészüket értékesítették a befektetők.
A magántőke-befektetések 2016-ban Lengyelországra fókuszáltak, amit a Cseh Köztársaság, Litvánia, Románia és Magyarország követett.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor vonzotta a legtöbb tőkét, a teljes befektetési állomány 23 százalékát, amit szorosan követett az infokommunikációs szektor (ICT), 22 százalékkal részesedve a befektetett tőkéből.

 

A statisztikákból kiviláglik, hogy 2016-ra a nagy tőkealap-kezelők – összhangban az európai trendekkel, ahol folyamatosan növekszik a befektetésekre szánt tőke – visszatértek a közép- és kelet-európai piacokra. A KKE régión kívülről érkezik az összes befektetésre szánt tőke 58 százaléka, míg az Európán kívüli, elsősorban Egyesült Államok-beli befektetők kilencszer több tőkét hoztak a régióba, mint a pénzügyi válság éveiben. A hosszú távú befektetők 43 százalékát adták az összes befektethető tőkének – messze a legtöbb tőkével az élen különféle alapok alapjai (27 százalék) és több nyugdíjalap (16 százalék).

Az üzletrész-értékesítés is rekordokat döntött 112 érintett céggel a KKE régióban – ezek elsősorban kockázati tőketársaságok exitjei voltak. Az üzletrészeket gyakorta másik magántőke-befektetési társaságnak értékesítették, 2016-ban ez volt a leggyakoribb megoldás. A legtöbb exitre Lengyelországban került sor, amit a Cseh Köztársaság követett. A legtöbb és legnagyobb értékű üzletrész-értékesítésre az infokommunikációs szektorban (ICT) került sor.