IncreasingAz amerikai Inc. magazin idén másodszorra publikálja Európa ötezer legdinamikusabban fejlődő cégét összesítő listáját. A felsorolásban magyar vállalkozások is helyet kaptak, sőt közülük hárman az első száz közé is befértek. A listán a magyarok aránya 6 százalék, az ő teljesítményüket a Bisnode értékelte elemzésében.  

Az Inc. Magazin 2007 óta teszi közzé a leggyorsabb ütemben növekvő cégek ötezres listáját, és idén második alkalommal Európára vonatkozóan is publikálta listáját. Melyik cégek kerülhettek fel rá? Azok, amelyek árbevétele 2011-ben minimum 200 ezer, 2014-ben pedig kétmillió euró volt, európai székhellyel rendelkeznek és magánkézben lévő, önálló társaságok.

Hiába a sokelemű lista, a mezőnybe jutáshoz nagyon jó eredményeket kellett felmutatni, hiszen a tavalyi gyűjtésnél a győztesnek még elég volt 7,5-szeres növekedést mutatnia, idén azonban ez már csak 12-szeres növekedés mellett sikerülhetett. A nemzetek részesedési arányát tekintve a prímet Svédország vitte, a második Nagy-Britannia lett, a dobogó legalsó fokán pedig a tavalyi első, Franciaország végzett. Magyarország tavalyi kilencedik helyén javítva ezúttal hetedik lett a rangsorban, ugyanis a hazai cégek száma a listán egy év alatt 185-ről 280-ra emelkedett.

A lista szereplőit iparági tevékenység szerint vizsgálva elmondható, hogy a feldolgozóipar képviselői voltak a legnagyobb, 17 százalékos arányban, átvéve ezzel a vezető szerepet a már tavaly is 14 százalékos részesedéssel bíró építőipartól. A harmadik helyet az üzleti termékek és szolgáltatások helyett idén már a kiskereskedelem szerezte meg. A legkisebb arányban (3 százalék) 2016-ban az számítógépalkatrész-gyártó cégek voltak jelen, mindössze hét vállalkozás került fel a listára, amelyek közül kettőt Magyarországon jegyeztek be.

A 280 listázott hazai cég iparági megoszlása valamelyest eltér az európai átlagétól. A kiskereskedelmi és építőipari szférában tevékenykedők aránya magas, előbbié 19 százalék, utóbbié pedig 16 százalék, amely magasabb ugyanezen iparágak európai megoszlásánál. A feldolgozóipar 17 százalékos átlaga megegyezik az összeurópai aránnyal. A legkisebb hányadban, 2 százalékban pedig az IT szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozások szerepelnek.

A fenti adatok rámutatnak arra, hogy bár a hírekben elsősorban az IT területén működő startupok ugrásszerű növekedéséről olvashatunk, a legdinamikusabban fejlődő cégek jelentősebb része a hagyományos iparágakból kerül ki.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az első tíz magyar cég az iparágakat tekintve változatos, találni kiskereskedelem, építőipar, szállítás és logisztika, fogyasztói termékek és szolgáltatások, ételek és italok, hirdetés és marketing, pénzügyi szolgáltatás, feldolgozóipar ágazatába tartozó cégeket is. A rangsorból kitűnik, hogy elsősorban a hagyományos ágazatok vállalkozásai képviselik hazánkat a nemzetközi élvonalban. Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, hogy a tapasztalt piaci szereplők mellett persze egyre nagyobb számban jelennek meg azok a fiatal vállalkozások is, akikre szintén érdemes odafigyelni, hiszen már most nagy várakozásokkal figyelik őket az üzleti világ résztvevői.

A magyar cégek többsége a budapesti és a pest megyei régióban bejegyzett, ezután a bács-kiskun megyei vállalkozások jönnek, majd Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Nógrád megye volt az egyetlen olyan megye, amelynek egy vállalkozása sem került fel a listára.

Ki áll a magyar dobogón?

A hazai vállalkozások közül a szállítással és logisztikával foglalkozó pest megyei cég, a General Transport Company Kft.kapta a harmadik helyet. A vállalat fő tevékenységi köre a nemzetközi export és import fuvarozás, a hűtős szállítmányozást is beleértve.
A második legnagyobb növekedést produkáló magyar cég, a budapesti építőipari T-Trans FŐÉP Kft. 2006 van jelen a piacon, azóta foglalkozik építőipari, kivitelező és szállítmányozó projektek megvalósításával.

Az első, legsikeresebb magyar cég és egyben az ötezres európai lista 51. helyezettje a szintén budapesti Setino Hungary Kereskedelmi Kft. lett, amely kiskereskedelmi termékek forgalmazásával foglalkozik.