cyclator_ozdNagy lendületet kapott a beruházás a szennyvíztisztítással és iszapkezeléssel foglalkozó Cyclator Kft.-nél, miután 2016 elején az SZTA 240 millió forintot fektetett a vállalkozásba. A befektetést követően több településen is üzembe helyezték az anyacég (UTB Envirotec Zrt.) által fejlesztett, korszerű technológiával működő, innovatív szennyvízkezelő reaktort. Magyarországon összesen ma már több mint 25 ilyen szennyvíztisztító telep üzemel a fejlesztés adta előnyökkel, ráadásul a technológiát egy 70 éve a piacon működő indiai vállalat is szívesen alkalmazná a fejlődő ország vízhiányból fakadó problémáinak kezelésére.

Előrejelzések szerint a Föld népességének kétharmada 2025-re vízhiánnyal fog küzdeni. Világszerte dolgoznak olyan technológiákon, amelyek megoldást tudnak kínálni az elsősorban a népes fejlődő országokat sújtó problémára. Napjainkban a felhasznált víz 80 százalékát egyáltalán nem tisztítják, pedig amellett, hogy ártalmas a környezetre, a szennyvíz igenis értékes erőforrásként szolgálhat. A megfelelő tisztító eljárás birtokában újra felhasználható például a mezőgazdaságban, az építészetben, gyártóüzemekben, erőművekben, mesterséges tavakban, a háztartásokban, illetve ivóvízként is. Ezt a célt tűzte ki maga elé az idén 20 éves évfordulóját ünneplő UTB Envirotec Zrt. is, amelynek Cyclator nevű, folyamatos betáplálású szennyvízkezelő reaktora már számos magyarországi szennyvíztelepen bizonyította, hogy technológiája felveszi a versenyt a világ vezető fejlesztéseivel.

2016 elején az anyavállalat reaktoráról elnevezett startup projektvállalata 240 millió forintot vont be az SZTA-tól, aminek köszönhetően még idén lehetőség nyílt újabb innovatív szennyvíztelepek elkészítésére és átadására, illetve nemzetközi beruházások előkészítésére. A legutóbb elkészült telepek közé többek között egy ózdi, egy fegyverneki, egy székkutasi, egy szentesi, valamint egy sárréti beruházás tartozik. A reaktorok segítségével a települések és környező területük a fejlesztés számos előnyét tudják élvezni. Mivel a technológia a többi megoldással ellentétben nem igényel szennyvíz-kiegyenlítő medencét, az üzemeltetés sokkal egyszerűbbé és rugalmasabbá válik, ami által a víztisztítás gyorsabb és jóval energiahatékonyabb lesz. A technológiáról ebben a bejegyzésben írtunk bővebben.

Amellett, hogy a Cyclator korszerű megoldást jelent a magyar települések és kistérségek számára, a technológia fejlettsége nemzetközi szinten is kiemelkedőnek mondható. A cég például sikeresen tárgyalt indiai vállalatokkal is, amelyek a Magyarországon már bizonyított technológiával a több régióban is vízhiánnyal küzdő ázsiai országban is komoly előrelépéseket tudnának tenni a probléma megoldása érdekében. A tavaly alapított startup cégre még számos feladat vár, mielőtt szert tesz egy kiterjedt nemzetközi ügyfélhálózatra, de a legelső, alapozó lépések már megkezdődtek. Amellett, hogy a potenciális partnerek ma már Magyarország számos településén megtekinthetik a Cyclatort működés közben, hamarosan a nemzetközi piacról is megérkeznek az első visszajelzések.

Hogy olvasóinknak legyen elképzelésük arról, hogy kell elképzelni egy ilyen szennyvíztelepet, érdemes megtekinteni az ózdi beruházásról készült alábbi drónfelvételeket.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]