Moffet AirA gyógyászatban évek óta alkalmazott száraz szén-dioxid-kezelés már több betegség, – főként keringési és érrendszeri problémák esetében –, jelentős eredményeket ért el. Magyarországon több mint 100 ezer ember tudná igénybe venni a kezelési módot, Európában pedig magától értetődően ennek sokszorosa. A módszernek azonban van egy nagy hátránya: az eddigi megoldások helyhez kötöttek voltak, ezért a betegek egy részének már a kezelésre való eljutás is nehezen megoldható.

Ezt a problémát kívánja áthidalni a magyar CooProdukt Kft. saját fejlesztésű természetes palackozott szén-dioxiddal működő MofettAir kapszulájával, amely a gyógyászatban, rehabilitációban és a wellnessben is alkalmazhatóvá válhat a szükséges vizsgálatok elvégzése után. Viszont ahhoz, hogy forradalmi termékével piacra léphessen, a cégnek tőkeemelésre volt szüksége. Ekkor fordult a vállalkozás a Széchenyi Tőkebefektetési Alaphoz, amelynek befektetésével elhárultak az akadályok a termék elterjesztése elől.

Mivel foglalkozik a cég?

A CooProdukt Kft. a száraz szén-dioxid terápiák népszerűsítése céljából jött létre. Műszaki fejlesztései és kutatásai, révén különböző egészség-megőrzési projektekben vállal fontos szerepet. A vállalkozás egyik legfontosabb eredményeként az iszapfeldolgozás, illetve a betegek iszapkezelése terén létrehozott új eszközöket és technikai megoldásokat tarthatjuk számon. A társaság korábban a saját fejlesztésű CO2 gyógykabin gyártására és forgalmazására összpontosított, amelyből 50 db-ot meghaladóan értékesített.

Mit kell tudni az új kapszuláról?

A kapszula egy száraz szén-dioxid-kezelést nyújtó berendezés, amelyet a cég alapítója és tulajdonosa talált fel és fejlesztett ki. Nagy előnye, hogy költséghatékony, gyors és kényelmes szolgáltatást nyújt. Az innovatív eszközzel a cég a szén-dioxidon alapuló kezelések alkalmazását szélesebb körben is elérhetővé tudja tenni Magyarországon és külföldön.

Milyen konstrukcióban fektet be az SZTA a cégbe?

A CooProdukt Kft. egy a saját fejlesztésű termékével piacra lépő induló vállalkozás. A szakmai képzettséget és hozzáértést olyan műszaki szakemberek biztosítják, akik korábbi termékeikkel már bizonyítottak a piacon. Az SZTA 55 millió forint tőkét fektet be a cégbe, kisebbségi tulajdonrészt szerez a cégben, emellett a tervezett klinikai vizsgálatok finanszírozása érdekében további forrást biztosíthat a cég számára.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Hogyan használja fel a cég a befektetett tőkét?

A befektetett tőke fedezetet nyújt a projekt bevezetési szakaszában (kb. hat hónap) elvégzendő beruházásokra és szükséges kiadásokra. Ezzel megteremtődnek azok a finanszírozási és infrastrukturális feltételek, amelyek a további működés problémamentességét biztosítják a cég számára. Ide tartozik többek között a termék továbbfejlesztése, piackutatás és klinikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges alapok megteremtése, az iparszerű sorozatgyártás beindítása, az értékesítés felfuttatása, kiállítások, konferenciák, road-show szervezése.

Milyen lehetőségeket rejt magában a piac?

A termék és a szolgáltatás célcsoportja általános egészségügyi felmérések és statisztikák szerint mind Magyarországon, mint a nemzetközi piacon jelentős méretű. A szén-dioxidos kezelés alkalmazásának főbb területei: az egészségügyi prevenció, a gyógyászat, a rehabilitáció, a rekreáció, az élsport, illetve a wellness- és fitness-szolgáltatások. Ezek alapján elsősorban két felhasználói kört céloz meg: a gyógyfürdőket, wellness- és gyógyközpontokat, illetve a magánpraxisú és intézményi egészségügyi szolgáltatókat. Távolabbi cél, hogy a termék népegészségügyi szolgáltatások részévé váljon.

Hogyan működik az eszköz?

Jelenlegi ismereteink szerint a szén-dioxid szárazfürdő alkalmazása 2000 éves múltra tekint vissza. Az innovatív termék a mofetták hatásmechanizmusán alapszik, azok mesterséges szén-dioxid alapú, továbbfejlesztett változata. A kezelések során a szén-dioxid gáz a bőrön átdiffundál a szövetekbe, így specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, másrészt kedvezően hat a szívműködésre. A kúraszerűen alkalmazott szén-dioxid-kezelések előnyeit többek között az érbetegségben, a magas vérnyomásban szenvedőknél, cukorbetegek, érműtöttek, csontritkulásos, immunbetegek vagy a Raynaud szindrómában szenvedő betegek esetében mutatták ki eddig. A gyógyászat mellett kedvező hatását a wellness-turizmusban, illetve a fitness és sport terén is ki lehet használni.