Elindult a jelentkezés a Budapesti Értéktőzsde és a Londoni Tőzsdecsoport vállalatfejlesztési ismereteket, cégvezetési módszereket és networking lehetőségeket nyújtó ELITE Program tavaszi körére. A képzéssorozat Magyarországon 2016 óta nyújt támogatást a feltörekvő kis- és középvállalkozások részére: lássuk, miért érdemes benevezni a hamarosan induló több hónapos programra!

Nemzetközi ELITE Program

A milánói székhelyű ELITE S.p.A. 2012-ben indult útjára, céljául vállalatfejlesztési ismeretek, cégvezetési módszerek és networking lehetőségek biztosítását tűzte ki a cégek részére. A nemzetközi program ma a Londoni Tőzsdecsoport alatt működik, amely nem csak az európai országokból várja a jelentkezőket. Európán kívül a tengerentúlról és a világ számos más országából is csatlakoztak cégek, például az Egyesült Államokból, Brazíliából, Mexikóból, de találunk olyan vállalkozásokat, amelyek székhelye Kenyában, Szaúd-Arábiában, vagy Marokkóban található. Mára az ELITE globális közösségét 40 ország több mint 1000 cége alkotja.

Az érdeklődő cégek három csoportba jelentkezhetnek: az ELITE Italy, ELITE UK és ELITE International csoportokba. Utóbbi mintegy 112 tagvállalatból áll, amely 25 különböző ország vállalatait fogadja, főként Európából, de akár a kontinensen kívülről is.

Magyar cégek a porondon

Az öreg kontinensen már befutott program segítségével több hazai középvállalkozás is megismerheti a tőkeági finanszírozási formák széles skáláját, amely segítségével nemzetközileg is elismert és versenyképes, végső soron pedig külső finanszírozásra érett, avagy tőzsdeképes vállalattá válhat. Idehaza a Budapesti Értéktőzsde kötött együttműködési megállapodást az ELITE International Programmal, így a BÉT 2017 óta fogadja a fejlődésre nyitott magyar vállalkozások jelentkezését. Az ELITE legutóbbi, 2018 őszi köréhez 5 hazai vállalat csatlakozott, így a régióban kiemelkedő módon jelenleg 17 magyar cég vesz aktívan részt a képzésen.

A hazánkból csatlakozott vállalkozások többek között az agrár- és élelmiszeripart, az információ- és kommunikációtechnológiát, az ipari termékek és szolgáltatások szektorát, az ingatlan- és építőipart, a reklámpiacot, a turisztikai ipart, valamint a gyógyszer- és egészségipart képviselik.

Többek között ennek a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően válhattak és válnak egyes magyar cégek is ütőképes vállalattá. A hazai parketten, azon belül is a közepes méretű vállalkozásokra szakosodott BÉT Xtend piacon decemberben mutatkozott be az építőipari és gépipari szolgáltatásokat nyújtó Megakrán Nyrt., amely a magyar piacon az elsők között csatlakozott az ELITE Programhoz 2017 tavaszán, továbbá az első olyan cég lett, amely a BÉT Mentor Programja keretében támogatást nyert a tőzsdeérett kkv-k tőzsdei bevezetését finanszírozó GINOP-pályázaton. Később a vállalat kapta a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap első befektetését is, amely a Magyarországon működő középvállalatok tőzsdei megjelenését hivatott támogatni.

Ugyan a több mint 20 éve üzemelő, takarmányalapanyag-kereskedő és gyártó UBM Csoport 2017 márciusában bevezette részvényeit a tőzsdére, ez nem akadályozta meg a vállalatot abban, hogy a Megakránnal karöltve az első turnus óta részt vegyen a képzésben. A cég a teljes közép-kelet-európai régióban is meghatározó szereplővé szeretne válni, amelynek érdekében nem riadt vissza a szellemi tőke bevonásától sem.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A 17 résztvevő vállalat között akad népszerű vállalkozás is: az országszerte közismert, piacvezető online szállásközvetítéssel foglalkozó Szallas.hu a 2018 őszén meghirdetett turnushoz csatlakozott. Céljuk a további előrelépés, a külföldi piacok meghódítása, termékportfóliójuk szélesítése – a cég gyakorlati tudáscserét és modern elméleti tőkét remélve csatlakozott a programhoz.

A képzés előnyei

A nemzetközi program moduljai a vállalatok működésének alapjaira világítanak rá és fejlesztik azt tovább. Szakértők segítségével olyan témákat dolgoznak fel a résztvevők, mint például a stratégiaalkotás, az innováció, a növekedés lehetőségei nemzetközi színtéren, a különféle szervezetirányítási modellek, a tőkebevonási lehetőségek (hitel, uniós pályázat, kockázati tőke, magántőke, tőzsdei forrásbevonás), valamint a munkavállalók ösztönzése.

Az ELITE Program olyan ambiciózus cégek jelentkezését várja, amelyek szeretnék megtudni, mire is képes igazán a megfelelő tudás birtokában egy adott vállalkozás. A több hónapos képzés online, illetve személyes részvételt igénylő programokat egyaránt tartalmaz; ennek megfelelően a jelentkezések nem személyhez kötöttek, hanem maga a vállalat vesz részt a programban, az egyes tematikus modulokat (például stratégiaalkotás vagy vállalatértékelés) a legrelevánsabb vezetők hallgathatják meg vagy egyszerre akár többen is részt vehetnek az adott kurzuson.

Az egyik fő erősség, hogy a képzésben résztvevő cégek megismerhetik a vállalatvezetés és finanszírozás nemzetközi best practice-eit – figyelembe véve a magyarországi sajátosságokat is – beleértve a befektetők elvárásait, a piaci környezetet, az adózást és a jogi hátteret is. A vállalatvezetési szemléletformálásban egyes üzleti iskolák és iparági szereplők (például bankok, befektetési szolgáltatók, tanácsadók, könyvvizsgálók) is szoros együttműködést biztosítanak.

Amiben többet nyújt a kezdeményezés, az a networking: a jelentkezők újabb kapcsolati hálózatot építhetnek ki elsősorban hasonló méretű és tevékenységű európai nagyvállalatokkal. Mindezen felül befektetőkkel, kereskedelmi bankok képviselőivel, tanácsadókkal és tőzsdei szakemberekkel is új kommunikációs csatornák nyílnak meg, amelyek révén akár külső finanszírozáshoz is juthatnak.

A csatlakozásnak vannak ugyan kvantitatív feltételei (például az adott vállalat árbevétele), de elsősorban azon vállalkozások kerülhetnek helyzeti előnybe, amelyek meggyőző távlati tervekkel, hiteles vezetőséggel és nyitottsággal rendelkeznek a hosszú távú finanszírozáshoz szükséges változásokra. Az oktatási szakasz lezárultával a cégek kapcsolata nem szakad meg az ELITE-tel és a többi vállalattal, a közösség részesei maradnak továbbra is és élvezhetik annak előnyeit, mint az üzletszerzési lehetőség, kapcsolatépítés, részvétel networking rendezvényeken, valamint potenciális befektetőkkel is találkozhatnak.

A program új körére április 10-ig lehet jelentkezni. A Budapesti Értéktőzsde partnereivel együtt márciusban és áprilisban is szervez üzleti reggeliket, tematikus találkozókat az ELITE részletes bemutatására, amelyekről az elite@bse.hu emailcímen lehet érdeklődni.

A Programhoz eddig az alábbi 17 hazai vállalat csatlakozott:

Agri-Corn Kft.
BÉFLEX Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.
Chemark Kft.
CNC Rapid Kft.
Columbus Klíma Cégcsoport
DM-KER Kft.
Első Pesti Malom Zrt.
Gloster Infokommunikációs Kft.
Goodwill Pharma Kft.
Lakics Gépgyártó Kft.
Megakrán Nyrt.
Qualysoft Informatikai Zrt.
Szallas.hu Kft.
Textura Zrt.
Tranzit-Food Kft.
UBM Trade Zrt.
XAPT Kft.

Az ELITE Program mellett a vállalatokat támogatja a 13 milliárd forintos keretösszeggel működő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is, melynek célja, hogy tőkebefektetések révén segítse a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások tőzsdei megjelenését. Az alapot a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, mely öt tőkealapján keresztül képes lefedni a hazai vállalkozások széles skáláját – a kisvállalkozásoktól kezdve egészen a tőzsdére készülő cégekig. Az alap a befektetések révén hozzájárulhat a vállalkozások fejlesztéséhez hatékonyságuk javításával, új piacok eléréséhez, a már meglévő termékpaletta bővítéséhez, valamint olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek erősítik a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését.

A Budapesti Értéktőzsde akvizíciós csapata