Májusban kezdte meg működését a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amely a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. sorban negyedik alapjaként a hazai középvállalati szféra tőzsdére lépésének támogatása céljából jött létre. Az alapkezelő legfrissebb alapjának legfontosabb ismérveit mutatjuk be az alábbiakban.  

A kezdetek

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap a Budapesti Értéktőzsde komplex tőzsdefejlesztési programjának egyik fontos pilléreként jött létre, az Xtend piac, a ELITE képzési program és a Mentoring Program mellett. A 13 milliárd forintos keretösszeggel induló tőkealap kezelőjének nyilvános pályázat keretében választotta a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma Pénzügyminisztérium).

Az alap célja

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap iparágtól függetlenül olyan vállalkozásokba fektet, amelyek vállalják a BÉT Xtend piacon való 12-24 hónapon belüli megjelenést és középtávú célja a nyilvános kibocsátás. A tranzakciók jellemzően 1 milliárd forint körüliek lesznek, de akár 2 milliárd forintos tőkebefektetéseket is megvalósíthat az Alap.

Az Alap egyik sajátossága – és egyben vonzó tulajdonsága –, hogy a nagy befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt szerez a finanszírozott társaságokban és csendestársként viselkedik. A tőzsdére lépéshez szükséges tőke fennmaradó részét a kötelező jelleggel bekapcsolódó egy vagy több – szintén versenyeztetéssel kiválasztott – privát társbefektető biztosítja.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap forrásai olyan, Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kis- és középvállalatok számára érhetőek el, amelyek részvénytársasági vagy korlátolt felelősségű társasági formában működnek.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A tőkebefektetéseknek elsősorban a fejlesztést és a növekedést kell szolgálniuk, valamint, hogy megteremtsék a nyilvánosság feltételeit. Ilyen lehet például a menedzsment kiegészítése, az IT-rendszer kiépítése, a jogi környezet rendbetétele vagy akár az imázs fejlesztése.

A befektetés menete

A projekt üzleti tervének véglegesítésével és a term sheet aláírásával – a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. többi alapjához hasonlóan – a külső szakértőkből álló befektetői bizottság elé kerül. Amennyiben a projekt megfelel a befektetési politikának, illetve vonzó üzleti ajánlat, akkor következik a jogi, a pénzügyi és adott esetben a szakmai átvilágítás. A végső döntést pedig az igazgatóság hozza meg.

Fontos kritérium, hogy szabályozott piacra bevezetett cégbe, így a BÉT Prémium és Standard kategóriáiban bent lévő vállalatokba nem fektethet az alap. A BÉT Xtenden jegyzett cégekbe (mivel az nem szabályozott piac, hanem MTF platform), valamint a tőzsdén kötvénnyel jelen lévő vállalatokba viszont megvalósíthat tőkebefektetéseket. Új kibocsátás során szintén jegyezhet részvényeket az Alap, függetlenül attól, hogy a főpiacra vagy a BÉT Xtendre történő bevezetésről van szó.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap főbb ismérvei
Az alap mérete 13 milliárd Ft
Az alap futamideje 2030
A befektetési időszak vége 2021
Befektetési régió Országos
Befektetési termék alapja Általános Csoportmentességi Rendelet 21. cikk
Befektetési méret Max. 4,5 milliárd Ft (de legfeljebb az alap 15 százalékáig)
Maximális futamidő 5 év
Átlagos tartási idő a tranzakcióknál 3-5 év (pre-IPO esetében 24-36 hónap)
Részesedésszerzés nagysága Max. 49%
Befektetésnél a kiváltási tőke aránya Max. 25%
Elvárt hozam Projektfüggő
Elvárt privát társbefektetői részvétel 10-60% a célvállalattól függően

 

Előreláthatólag az alap már idén aktív közreműködője lesz a vállalatok tőzsdei megjelenésének – a tervek szerint idén 4 tranzakciót bonyolíthat le, ezek között lesz pre-IPO, a BÉT Xtenden való megjelenés és egy IPO is. Ezen befektetések összértéke a becslések szerint 2-2,5 milliárd forint lesz.