TervezésAz elmúlt időszakhoz képest ismét növekedett a vállalkozások beruházási hajlandósága, idén már a cégek közel fele tervez valamilyen fejlesztést. Elsősorban az ipari, építőipari szektorban, illetve a kis- és középvállalkozásoknál várható bővülés. A 2016-ban elérhető uniós pályázati forrásokra a cégek jelentős része pályázna, mintegy felük eszközvásárlásra fordítaná az elnyerhető összegeket. Nemrég két kutatás is felmérte a mikro-, kis-, illetve középvállalkozások fejlesztési, bővítési terveit az idei évre. Lássuk, mik derülnek ki a felmérések eredményei alapján!

A cégek 48 százaléka készül valamilyen fejlesztésre. Ez az arány magasabb a tavalyi év harmadik negyedévi mélypontjánál, de 2014 eleje óta egyelőre csökkenő trend figyelhető meg. Ezt tendenciát a folyamatosan elérhetővé váló visszatérítendő és vissza nem térítendő források pozitívan befolyásolhatják, illetve a megvalósuló, értékteremtő beruházások tovább erősíthetik ezt a hatást. A vállalkozások legnagyobb része (22%) informatikai fejlesztésre készül, emellett a gépek, berendezések (16%) és a gépjárműállomány (15%) frissítése és bővítése is több vállalkozásnál van tervbe véve.

A beruházási szándék nagymértékben függ a cég fő tevékenységétől: az ipari, építőipari vállalatok 59 százalékánál lehet fejlesztésekre számítani, a mezőgazdaságban 53, a kereskedelemben 47, a szolgáltató szektorban pedig 43 százalék a fejlesztést tervező vállalkozások aránya. A tevékenységi kör mellett a cég mérete is befolyásolja a beruházási kedvet: minél nagyobb a vállalkozás, annál valószínűbb a beruházás. A mikrovállalkozások kevesebb mint fele (42%), a kisvállalkozások 55, illetve a középvállalkozások 56 százaléka készül beruházni. Mérettől függetlenül a legtöbb cégnél egységesen jellemző, hogy leginkább informatikai fejlesztéseket terveznek.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A fenti adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a vállalkozások jelentős része vagy rendelkezik a növekedéshez szükséges tőkével, vagy további forrásokat kíván bevonni. Ahogy írtuk, 2016-ban számos olyan pályázati forrás válik elérhetővé, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítik a kkv-k működését, és 2016-ban, illetve az újabb kockázatitőke-források megjelenéséig is még jelentős összegű kockázati tőke áll a kkv-k rendelkezésére, például az SZTA is kihelyezheti az exitekből visszaérkező összegeket, amelyekből már most is mintegy egymilliárd forint elérhető. Az SZTA-hoz beérkező megkeresések alapján azt látjuk, hogy számos cég gondolkodik komolyan kockázati tőkében, és a keret határáig azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb olyan vállalkozást támogassunk, amely határozott elképzelések és teljesíthető üzleti terv mentén kíván hosszú távú bővülést megvalósítani.

A másik említett felmérés arra mutat rá, hogy a pályázati forrás is népszerű a vállalkozások között. A mikrovállalkozások 41 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig 57 százaléka pályázna uniós forrásra. A beruházáshoz szükséges munkaerővel nem rendelkező kisvállalkozások 59 százaléka tervez létszámbővítést, a mikrovállalatoknál ez a szám 54 százalék. A felmérés szerint a korábbi pályázatokon elnyert összegeket a vállalkozások nagy része eszközvásárlásra használta fel. Mikrovállalkozásoknál ez az arány 46, kisvállalkozásoknál 50 százalék volt.

Az jól látszik, hogy vannak célok és elképzelések, az viszont még fontosabb, hogy a vállalkozások mennyire tudják megvalósítani őket. A beruházások és fejlesztések gondosan kidolgozott üzleti tervre van szükség, amiben nem minden cégvezetőnek van kellő mennyiségű tapasztalata. Pedig ha befektetőt szeretne találni a vállalat, egy kitűzött cél nem elegendő. A befektetőnek ugyanis meg kell róla győződnie, hogy a cég jól ismeri a piacot, a tervek költségeit, illetve a kockázatokat, és hogy van egy olyan csapat a projekt mögött, amely kellő tapasztalattal és elkötelezettséggel rendelkezik. Ha a két fél meg tud egyezni, a befektető nem csak anyagilag, de szakmailag is támogatja a vállalatot. Ekkor viszont a tervek teljesítését már ellenőrzik, és a stratégiai döntésekbe is van beleszólásuk.