Mitől okos egy okosgyár? Hogyan működik, milyen technikai megoldásokat alkalmaznak benne? Hogyan néz ki az ipar jövője? A tavaly debütált Modern Gyárak Éjszakája idén is megrendezésre kerül 2018. november 16-án, azzal a céllal, hogy segítsen átírni az iparról alkotott idejétmúlt elképzeléseket és iránymutatást nyújtson a kkv-k döntéshozói számára. 12 megye 36 gyárában várják azokat, akik élőben is megismerkednének a legmodernebb technológiákkal és megoldásokkal.

Egyre sürgetőbb követelmény a termelési szektorban a szervezeti struktúra és gyártási folyamatok rugalmassága, átláthatósága, illetve ezek intelligens alakíthatósága és optimalizálása. A digitalizáció és a robotizáció azonban lassan terjed, számos vállalatnál implementálásuk akadályokba ütközik, ezért kiemelten fontosak azok a platformok, amelyek az ipar 4.0 jó gyakorlatait megtapasztalhatóvá és elérhetővé teszik.

A Modern Gyárak éjszakája – a 2017 elején induló Ipar 4.0 Mintagyár projekt keretében – ebben hivatott támogatást nyújtani a kis- és középvállalatok számára. A GINOP-1.1.3-16 pályázat révén megvalósuló projekt fókusza elsősorban a lemaradó régiókban működő vállalatok szakmai támogatása a digitális átállást már sikeresen meglépő mintagyárak, illetve szakértők segítségével. A szemléletformáló kampány tavalyi eseménye, a Modern Gyárak Éjszakája nagy sikerrel zárult, amely idén még nagyobb érdeklődésnek kíván eleget tenni. A jövőben a modernizáció hatékonyabb terjesztése érdekében nem évente, hanem negyedévente kívánják megrendezni a programot. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a magyar gazdaság modernizációja nem elsősorban pénz kérdése, ám a kormány a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban közel 100 milliárd forintot fordít az újraiparosítás megvalósítására.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Harminchat gyár, kilenc szektorból jelentkezett az idei programra, ezek legtöbbje az autóipar, a gépipar és az elektronika területén tevékenykedik, de csatlakoztak az eseményhez az élelmiszeriparból és a gyógyszeriparból is. Olyan nagy szereplők írják felül idén a látogatók iparról alkotott elképzeléseit, mint a Bosch cégcsoport, a portfóliócégünkkel, az AXS-sel együttműködő Audi Hungária, a Knorr-Bremse, de kinyitja kapuit például a Lego nyíregyházi egysége is.

A jövő felé jó úton haladó modern gyárakból az esemény weboldalán érdemes csemegézni, az iparág és térkép szerint szűrhető listában. A regisztrációt – szintén a weboldalon várják a szervezők – érdemes minél előbb megejteni, hiszen folyamatosan fogynak a rendelkezésre álló helyek.

Az Ipar 4.0-s fejlesztések és a vállalati folyamatok digitalizációjának tőkeoldali finanszírozását támogatja a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi II. Kockázati Tőkealap is, ezzel elősegítve a magyar ipar európai versenypozíciójának erősítését.