SZTA induló kisvállalkozás tőkebefektetésBár a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elsősorban a legalább két éve működő vállalatokat keresi tőkebefektetési céllal, induló kisvállalkozások számára is lehetőséget biztosít a forrásszerzésre. Itt nem a klasszikus magvető és startup fázisban levő cégekre kell gondolni, ugyanis a kockázatitőke-piacnak megvannak azok a szegmensei, amelyek elsősorban rájuk koncentrálnak. Az SZTA ehelyett kifejezetten azon induló vállalkozások körét célozza meg, amelyek egy már eredményesen működő társaság leánycégeként, vagy jogutódjaként kezdték meg tevékenységüket

A start-up vállalkozások esetében, mivel nem beszélhetünk mérhető múltbéli teljesítményről, illetve működési tapasztalatról, a tőkebefektetés jóval kockázatosabb, és persze drágább is. Ennek köszönhetően egy erre a szegmensre specializálódott tőkealapnál az elvárt hozam 20 vagy akár 30 százalék körül is mozoghat. Ilyen jellegű konstrukciókban utaznak például a JEREMIE-alapok vagy a magánbefektetők, üzleti angyalok is. Az SZTA ezzel szemben azokat a cégeket keresi, amelyek mögött már van némi tapasztalat, így kisebb kockázat és alacsonyabb hozamelvárás mellett helyezheti ki az uniós tőkeforrásokat anélkül, hogy más privát tőkebefektetőt kiszorítana a lehetséges befektetői körből.

A tapasztalat azonban nem csupán a cég múltjából, de a menedzsmentből, illetve egy anyavállalat működéséből is eredhet. Ha egy induló vállalkozás nagyobb cégből válik ki vagy jön létre, jelentősen megalapozottabb a jövője, mint egy teljesen új start-up esetében, ezáltal pedig a befektetés kockázata is alacsonyabb. Arról nem is beszélve, hogy a menedzsment és a cég tevékenysége ellenőrizhető és átvizsgálható, azaz nem árul zsákbamacskát a befektetési alap számára.

Az SZTA konstrukciója azon új vállalkozások finanszírozását segítheti, ahol egy már sikeres cég új tevékenységének, üzletágának beindítása önálló cég keretei között megy végbe. Így az Alap alapelveinek megfelelően vizsgálható a tulajdonosi, szakmai és cégvezetési háttér, ugyanakkor pedig a cég „saját jogán”, saját terméke és üzleti modellje révén képes lehet arra, hogy sikerrel elinduljon, és fenntartható legyen a növekedése.

A társbefektetőkkel történő befektetéshez hasonlóan minimálisan 75 ezer, maximálisan pedig 750 ezer euró befektetési összeget enged meg. Míg a már működő cégek esetében kikötés, hogy legalább két éve működjenek, itt ez értelemszerűen eltűnik, illetve a foglalkoztatottak számával és az éves árbevétellel kapcsolatban sincs elvárás.

A kiválással induló új vállalkozások remek példája a BITE étteremlánc és az egészségügyi technológiai fejlesztésekkel foglalkozó Med-Scop Hungary. Mindkét vállalat a kapcsolódó iparágakban meglévő szaktudást, cégvezetési tapasztalatot és piaci ismereteket ötvözte új termékekkel és üzleti modellel, hogy teljesen új hazai márkák jöhessenek létre. A befektetés után pedig már meg is vannak az első sikerek: a folyamatosan növekvő népszerűségű BITE étteremlánc két üzlet után egy „food truckot” nyitott meg, a Med-Scop pedig átadta az első hazai mobil CT szűrőállomást. Szóval elmondhatjuk, hogy érdemes induló vállalkozásként az SZTA portfoliójába tartozni.