StartupA Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 8 inkubátornak adott szakmai támogatást arra, hogy az ötmilliárd forintos keretösszegű „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című felhíváson részt vegyenek. A felhívás célja az innovációs ökoszisztéma fejlesztésének ösztönzése a konvergencia-régiókban, hogy országszerte kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok.

A GINOP kutatásfejlesztést és innovációt támogató konstrukcióihoz tartozó, ötmilliárd forint keretösszegű pályázat keretében egy pályázó legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amelynek legfeljebb 20 százaléka számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80 százaléka pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó.

Az inkubátorok feladata, hogy innovatív ötletek alapján lehetőséget biztosítsanak kezdő vállalkozások (startupok, spinoffok) részére ötleteik részletes kidolgozásához, megvalósításához, vállalkozássá fejlődéséhez. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk dönthetnek a startup projektek kiválasztásáról és a finanszírozás mértékéről. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20 százalékának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24 százalékos arányban – maga is résztulajdonossá válik.

Az ellenőrizhető értékelési szempontokat – ezek közé tartozik például az inkubátorok vezető testületi tagjainak szakmai tapasztalata, valamint a vállalt startup-befektetések száma – projektjavaslatonként két értékelő, a szakmailag mérlegelendő szempontokat – mint amilyen például az üzleti terv, a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv –, projektjavaslatonként másik három szakértő értékelte.

A támogatott helyszínek a következők: Balatonfüred, Bonyhád, Debrecen, Győr, Kapolcs, Miskolc, Pécs és Szeged, a pályázók névsora ITT érhető el.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]