fizetes1Az Európai Unió átlagához képest jelentős elmaradást mutat Magyarországon a bankkártya-piaci penetráció és a kereskedelmi kártyaelfogadás. Főleg kistelepüléseken nehéz bankkártyával fizetni, ugyanis rendkívül kevés kiskereskedelmi üzlet van felszerelve fizetési terminállal. A kártyapiac a magas kártya- és bankszámlaköltségek miatt nem tud jelentősen növekedni, ami a pénzpiaci versenynek sem tesz jót. Az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. ezen helyzet megváltoztatását tűzte ki céljául.

Magyarországon a terminálok jelentős része hipermarketekben és benzinkutakon található, a bonyolult díjstruktúrák, a terminálok magas üzembe helyezési és bérleti díjai, valamint a kártyahasználat utáni magas forgalmi jutalék miatt a kiskereskedelmi üzleteknek csupán egyharmada tud POS rendszeren keresztül fizetési lehetőséget kínálni. Így azonban kialakul egy „ördögi kör”, a kereskedőknek a kisebb forgalmú régiókban nem áll érdekében terminálokat telepíteni, a lakossági ügyfelek viszont nem szoknak rá a bankkártya használatára, ugyanis kevés üzletben élhetnek a lehetőséggel.

Az Európai Unió a verseny fokozása érdekében új, nem hitelintézeti pénzforgalmi szolgáltatók piacra lépési feltételeinek megteremtését tűzte ki céljául, ami a magyarországi helyzetre is megoldást jelentene. Azzal, hogy az SZTA EU-s keretből tőkét fektet az O.F.Sz. Zrt.-be, épp ezeket a gazdaságfejlesztési és társadalmi célokat támogatja.

Az O.F.Sz. Zrt. a Fizetési Pont terminálok kihelyezésével mind a lakossági, mind a vállalati szektorban gyors fellendülést kíván elérni. Tervei szerint 2015 végére több mint 1,1 millió aktív fizetési kártya lesz forgalomban. A cég forint alapú számlákat vezet ügyfeleinek, és további pénzügyi szolgáltatásokkal kívánja őket aktivizálni. A terminálokon többek között lehetőség lesz sárga csekkek befizetésére, telefonegyenleg feltöltésére, törzsvásárlói programok futtatására, illetve focimeccsekre vagy kulturális programokra való belépőjegy-értékesítésre.

Az alternatív megoldás több szempontból is olcsóbb lesz a jelenleg forgalomban lévő bank- és hitelkártyáknál. A számla mellé kibocsátandó Mastercard PayPass kártyák díjai kedvezőbbek lesznek, a kereskedői terminálokat pedig díjmentesen helyezik ki. Innovatív pénzügyi szolgáltatásával a cég elsősorban a kistelepülésekre koncentrálva igyekszik csökkenteni a hazai készpénzhasználat volumenét. A bankjegyhasználat ugyanis a felhasználók és a nemzetgazdaság számára is tetemes költséget okoz, emellett pedig a készpénztartás biztonsági kockázatot is jelent mind az üzletek mind a lakosság számára.

A biztonságosabb fizetést elősegítő rendszer kiépítését a társaság tulajdonosi köre mindeddig saját forrásból biztosította, ahhoz azonban, hogy a projekt országos szinten elindulhasson, külső források bevonására is szüksége volt. Így a társaság saját forrásai mellett uniós támogatást és az SZTA tőkebefektetését is igénybe veszi. A befektetési összeget a cég a terminálok és fizetési kártyák vásárlására, a szükséges informatikai struktúra fejlesztésére és a piacra lépés finanszírozására használja fel. Az EU-s tőkeforrás kihelyezése révén az Alap egyharmados tulajdonrészt szerez a cégben.