2020-ig még kihasználhatják a vissza nem térítendő forrásokat a kis- és középvállalkozások. A pályázati pénzek összes költsége a 100 milliárd forintot is elérheti, a becslések szerint több ezer nyertes pályázó is lehet.

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megvalósuló 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, amely a konvergencia régiókban működő mikro, kis- és közepes vállalkozások innovációs láncba történő bevonását hivatott elősegíteni, eszközök és immateriális javak beszerzésének támogatása révén. A pályázatot hatalmas érdeklődés övezte, a népszerűség egyik oka az is lehetett, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csak termelő és gyártó cégek nyújthattak be pályázatot. A nagy érdeklődésre való tekintettel az ősz folyamán újra megnyitották a pályázatot, így a kiírás több mint 3.500 érdeklődővel, és több mint 1.600 nyertessel zárhatta az évet.

2018-ban a kis- és középvállalkozásoknak kiírt képzési pályázati konstrukció (GINOP-6.1.6-17) is igen kelendő volt, itt több mint 1000 érdeklődő mellet folyamatosak az eredményhirdetések. A munkavállalók készségeinek, képességeinek és kompetenciájának fejlesztését célzó pályázati támogatásra már nagy szükség volt, hiszen ehhez hasonló fejlesztési lehetőségre legutóbb a 2007–2013-as uniós ciklusban volt példa. Emellett az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat (GINOP 3.2.2-8.2.4-16) is 1500 érdeklődőt számolhatott, amely szintén a vállalatok számára fontos kihívások leküzdésére ad lehetőséget, komplex infokommunikációs, mobilfejlesztések és felhő alapú online üzleti szolgáltatások támogatásával. A szakértők szerint az informatikai és képzési pályázat is azért lehetett népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. A képzési csomag például a foglalkoztatókat a munkavállalóik, beszállítóik és a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatásában álló munkavállalók tudásának folyamatos fejlesztésére ösztönözte, illetve a munkaerőhiány vállalati szintű kezelésére.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A 2019-es év azzal indul, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt éves tapasztalatokat, lezárja az előző ciklust. Ilyenkor gyakoriak az átrendeződések: a 2016 elején rögzített GINOP pályázatok menetrendjének és keretösszegeinek változása mögött továbbra is a kihasználatlan pályázati kiírások állnak – az érdeklődés csökkenése esetén a forrásokat a népszerűbb pályázatokhoz csoportosítják. Az innováció területén nagyobb értékű támogatások jöhetnek termékfejlesztésre, piacfejlesztésre. Hasonló intenzitásra számítunk tehát 2019-ben is, mint 2018-ban. 2019 a digitalizáció éve lehet, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd forint is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval.

Az Európai Unió 2020 után átalakítja pályázati rendszerét, amely nyomán a vissza nem térítendő EU-s források elérhetősége csökkenni fog. Addig azonban még kihasználhatják a vállalkozók a pályázati pénzeket a növekedésük megsegítésére, és még 2023-ig megvalósíthatják fejlesztési projektjeiket. Az elérhető pályázati források jó lehetőséget adnak olyan vállalkozásoknak, amelyek önerőből nem tudnának növekedni, vagy akár elindítani projektjeiket.  Számos pozitív példát láthatunk arra, hogy a vállalatok sikeres fejlesztéseket valósítanak meg kombinált pénzügyi forrásokból. A Széchenyi Tőkealap-kezelő nemrégiben például sikeresen értékesítette a Schaefer-Oesterle, bonyhádi székhelyű, bőrbevonatú autóalkatrészek gyártásával foglalkozó vállalkozásban meglévő kisebbségi üzletrészét, amelybe 2015-ben fektetett be. A tőkebevonás mellett a vállalatot GINOP pályázati támogatás is segítette abban, hogy mintegy 1 milliárd forint értékű beruházásokat hajtson végre.

Mivel azonban a források csökkenésére lehet számítani, az elkövetkezendő időszakban már érdemes megkezdeniük a kkv-knak a felkészülést is a visszatérítendő források (hitel, kombinált hitel, kockázati tőke) bevonásához szükséges alkalmasság kialakítására. Az Unió támogatási rendszerének módosítása a magyar gazdaság és a kkv-k növekedését közép- és hosszútávon fogja segíteni, hiszen a kihelyezendő pénzügyi eszközök hatékonyabban támogathatják a vállalkozás hosszú távú fejlődését: visszafizetésük a vállalkozások pénzügyi stratégiájának alapos kidolgozását és megvalósítását követeli meg, így nem csak közvetlenül, de közvetve is képesek stabilizálni a cég pénzügyi helyzetét, likviditását.

Forrás: piacesprofit.hu