networkBudapest egyike az európai feltörekvő startup-központjainak, az elmúlt években tökéletes rajthelyéül szolgált különféle iparágak indulói vállalkozásainak. Fővárosunk gyors ütemben vált a friss és kreatív ötletek otthonává, ahol versenyek, workshopok és egyéb rendezvények biztosítanak fejlődési és kiugrási lehetőséget a startupoknak. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a szakmai eseményeket, amelyek amellett, hogy hasznos információkkal szolgálhatnak egy startup vállalkozónak, akár hosszú távú üzleti kapcsolatok kiépítésére is remekül szolgálnak.

Hogy mennyire gazdag a eseménynaptár, azt jól mutatja, hogy szinte minden hónapban akad egy-két olyan rendezvény, amely megmozgatja a hazai startup-szférát, csak az elmúlt pár hónapból több kiemelkedő, nemzetközi szinten is érdeklődésre tartó eseményt lehet felsorolni.

A mobiltechnológiát és a startupokat fókuszba állító, májusi SMART konferencia-sorozat nagy múltra tekint vissza, amely a korábbiakhoz hasonlóan idén is színvonalas előadásokkal várta az érdeklődőket, elég csak az előadók hosszú listáját vagy a főbb témaköröket megnézni.

Az év egyik legfontosabb eseménye a júniusban megrendezett Brain Bar Budapest volt, amelyet 2015 után másodszorra szerveztek meg neves nemzetközi vendégek részvételével. A háromnapos rendezvénysorozat keretén belül dőlt el a CEE Lift Off! verseny végeredménye, amelyre 23 országból 148 jelentkező szállt ringbe a 150 ezer eurós fődíjért, amelyet végül a BOOKR Kids nyert meg. Szintén a Brain Bar Budapesten rendezték meg a női vállalkozóknak lehetőséget teremtő európai versenyt, a Women Startup Competitiont, amelynek fődíját ugyancsak a magyar interaktív digitális mesekönyvtárt fejlesztő cég hozta el. Az izgalmas megmérettetéseken kívül a résztvevők világhírű szakemberek előadásait, vitáit is meghallgathatták.

Nem ez volt azonban az egyetlen magyar siker a nemzetközi színtéren, tavasszal ugyanis a Design Terminál inkubátorprogramjában résztvevő hazai csapat a Route4U kerekesszékesek navigációját segítő applikációval regionális győztesként képviselte országunkat a márciusi Challenge Cup világversenyen. Továbbá a négy visegrádi ország startup versenyét, a V4 Start-ups & Scale-ups 2016-ot is magyar csapat, a Mosaic Lights érintés-vezérelt moduláris LED technológiát fejlesztő vállalkozás nyerte.

A számos megmérettetés és konferencia után korántsem csendesedik el a startup világ az év második felére, számos izgalmas rendezvény várja az érdeklődő vállalkozókat. Vegyük sorra, melyek ezek!

Június 24-én Berlinben rendezik meg az idei EU-Startups Conference-t. A rendezvény kiváló kapcsolatépítési alkalom, hiszen mintegy 200 vállalkozó, startupper, cég, üzleti angyal és tőkebefektető is jelen lesz, illetve a program részeként 15 startup csapat méretteti meg saját pitcheit.

Az inspirációra vágyó vállalkozók számára ideális esemény a kéthetente, legközelebb június 29-ére időzített, ingyenes 620ChiliNights, amelynek keretében a hallgatóság minden alkalommal két vendégelőadóval találkozhat, akik 6-6 percben beszélnek vállalkozásukról és tapasztalataikról, majd 20-20 percben válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Július 4-én és 5-én Budapesten ismerhetjük meg az Atlantic Startup Modelt. A kétnapos rendezvény célja, hogy megmutassa közönségének, hogyan lehet fizikai és kulturális határokon átívelve sikerre vinni egy vállalkozást.

A következő versenyre sem kell sokat várni, hiszen az EIT Digital Challenge-re július 15-ig várják a pályázók munkáit. A digitális technológiai innovációkat támogató program 250 ezer eurós összdíjazású, a nevezők pedig öt különböző területen vehetik fel egymással a harcot.

Szintén a kreatív ötletgazdákat, a startup vállalkozókat és a befektetőket kívánja összehozni a július 21-i Startups and innovators – Mobility Opportunity Budapest 2016 esemény is, amelynek célja, hogy a résztvevők megmutathassák magukat, esetleges befektetőket szerezzenek maguknak, valamint tájékozódjanak iparágukról és annak piaci jövőjéről.

A startup élet ezután majd szeptemberben pezsdül fel igazán, ekkor egymást érik majd a programok. A Bridge Budapest Első Millióm kezdeményezésének következő Bridge Vállalkozói Reggelije ősz elején várható.

A Design Terminál idén is elindítja mentorprogramját, az őszi indulás előtt augusztus 15-ig várják azokat a jelentkezőket, akik vállalkozásukhoz szeretnék inkubátorok támogatását kérni. A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül többen is a nemzetközi élvonalban bizonyítottak.

A Design Terminál egy másik fontos, a designiparban immáron nagy hagyománnyal bíró eseménnyel is készül, ugyanis szeptember 23. és október 2. között lesz a 2016-os Design Hét Budapest, ahol ismét változatos programokkal várják az érdeklődőket. Tavaly és tavalyelőtt az SZTA több izgalmas és nagy érdeklődésre számot tartó programot is szervezett a kreatívipari vállalkozóknak.

A startupokat megszólító, de nem kifejezetten szakmai esemény, a Tech Bikers szeptember 15-én indul. A jótékonysági megmozduláson résztvevők laptopjukat biciklire cserélve indulnak el Bécsből Budapest felé. A tekerőknek pénzgyűjtés mellett alkalmuk nyílik kapcsolatok építésére és kreatív ötleteik megosztására is.

Szeptember 20-án pedig a KICkoff Competition 2016 eredménye is eldől, hiszen a június 27-i budapesti elődöntő után a legjobbak a varsói döntőn mérik össze erejüket, ötleteiket.

A programok, rendezvények és versenyek sora folyamatosan bővül, ezért érdemes nyitott szemmel járni Budapesten, mind a szakmai partnereket kereső vállalkozóknak, mind a befektetési célpontokra vadászó tőkebefektetőknek.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]