PrintA Széchenyi Tőkebefektetési Alap hazai kkv-k és egyéb tőkepiaci szereplők körében készített felmérésével többek között azt kívánta megtudni, hogy a cégeknek milyen elvárásai és igényei vannak a tőkebefektetőkkel szemben, avagy hogy milyen tőkekonstrukciók segítik a leginkább növekedései céljaik elérését. Ami rendkívül fontos és pozitív visszajelzés volt, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tevékenysége a legtöbb szempont szerint közel áll a válaszadók tőkebefektetőkkel szemben támasztott elvárásaihoz.

Ma Magyarországon több ezer olyan vállalkozás van, amely kockázati tőke megfelelő felhasználásával növekedési pályára állítható, azonban ezek a cégek rendkívül vegyes halmazt alkotnak. Életciklusuk, méretük, tevékenységük, céljaik, lehetőségeik eltérőek, ennek megfelelően különböző tőkekonstrukciók létrehozása szükséges ahhoz, hogy a lehető legnagyobb vállalati kör növekedési céljait lehessen kockázati tőkével finanszírozni.

A 2016-ban ötödik születésnapját ünneplő SZTA az évek során több tőkekonstrukciót is kínált a növekedni kívánó vállalkozások számára, finanszírozott innovatív, induló vállalkozást és hagyományos iparágban tevékenykedő fiatal vagy évtizedes múlttal rendelkező céget is. A tőkeigények eltérőek voltak, a 30 millióstól a közel negyedmilliárd forint értékű befektetésig az Alap összesen 13 milliárd forintból különféle vállalkozásfejlesztési célok teljesülését finanszírozta, ezzel pedig a magyar tőkepiac legnagyobb cégportfólióját építette fel. Ez alapján elmondható, hogy a hazai szektorban jelenleg minden bizonnyal az SZTA ismeri a leginkább a kis- és középvállalkozások növekedési igényeit.

Éppen ezért szerette volna a piacon tapasztalható igényeket különböző szempontok szerint, számszerű adatok formájában felmérni. Az SZTA így online kérdőívében több mint 100 aktív tőkepiaci szereplőt (tőkebefektetésen már átesett, tőkét bevonni készülő, illetve finanszírozási lehetőségeket kereső vállalkozások, valamint aktív hazai tőkebefektetők) kérdezett meg elvárásaikról és igényeikről, valamint az SZTA tevékenységének megítéléséről különböző tőkepiaci szempontok alapján.

A felmérés arra mutatott rá, hogy a kockázati tőkét bevonó vagy bevonni készülő hazai kis- és középvállalkozások számára a legfontosabb szempontok közé tartozik a tőkebefektetővel való együttműködés feltételeinek teljes körű megismerhetősége, az átlátható és kiszámítható tőkebefektetési folyamat, a reális és teljesíthető feltételek és hozamelvárások, valamint a tervezhető és rugalmas feltételek szerint alakuló kilépés a befektetési időszak végén.

Az SZTA felmérése a tőkebefektetéssel, illetve tőkebefektetővel szemben támasztott elvárásokra is rákérdezett.

A megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak tartja továbbá a szakmai-üzleti szempontok érvényesülését és a gyorsaságot a tőkebevonásról való döntésnél, az objektív szempontok szerint történő cégátvilágítást, a tőkebefektető felelősségvállalását a tőkebevonások eredményességéért, valamint hogy a tőkebefektetések növeljék a hitelfelvétel és a pályázatok elnyerésének esélyét.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]