Szechenyi_Tokealap_platan-BUTOR_befektetesi_projekt

Egy több mint tíz éves bútorgyártó cég, a platán-BÚTOR megalapítása óta kiváló minőségű termékeivel egyedülálló kínálatot biztosított a magyar piacon, aminek meg is lett az eredménye: egyre több megrendelő jelentkezett náluk, a munka pedig meghatványozódott. A vállalatnak nem volt más választása, bővülnie kellett, azonban az egyre romló külső körülmények között ezt hatékony módon nem egyszerű véghezvinni. Ebben a helyzetben jelentett a cég számára megoldást és sosem látott lehetőséget egy új, az üzleti életben jártas tulajdonostárs bevonása, illetve a Széchenyi Tőkealappal kötött, 30 millió forintos tőkeemelésről szóló megállapodás. A platán-BÚTOR azóta rendkívül hatékonyan és megbízható módon dolgozik, ezáltal pedig folyamatosan növekvő ügyfélkörre tesz szert.

Milyen termékek gyártásával foglalkozik a cég?

A platán-BÚTOR kizárólag prémium kategóriájú, egyedi tervezésű és sorozatgyártásban készült bútorokat kínál. Mindössze három évvel alapítása után, 2004-ben termékeinek köszönhetően a párizsi bútorkiállításon komoly szakmai elismerésben részesült. A cég a kereslethez igazodva egyre gyakrabban készíti termékeit a hagyományostól eltérő, a bútorgyártásban ritkábban előforduló anyagokból, például körtefából vagy fekete diófából. Kínálatuk jelentős hányadát teszik ki az elegáns sorozatbútorok és az egyedi elképzelések alapján gyártott jugendstil, ónémet és minimal stílusú bútorok, illetve a legkülönfélébb épület-asztalosipari termékek, például lépcsők, korlátok, ajtók, falburkolatok és galériák.

Milyen átalakulásokon esett át a cég az évek folyamán?

Mikor kiderült, hogy a cég számára elengedhetetlen az átalakítás, a tulajdonosok elkötelezték magukat egy átfogó gazdálkodási szemléletváltás mellett. Átvilágították a cég anyagi helyzetét, felmondták a felesleges és költséges szerződéseket, a kiadásokat a működési minimumra csökkentették, és online marketinges eszközöket is segítségül hívtak, és ezzel fenntartható működést alakítottak ki. Az eredményes marketing meg is hozta nekik az első állandó megrendelőt Bécsből, aki hosszú távon erős megrendelésekkel „biztosítja” a vállalkozást. Azzal, hogy a tulajdonosok kiismerték és képesek kihasználni a magyartól sok tekintetben eltérő osztrák piacot, magabiztos külföldi jelenlétet tudtak biztosítani cégük számára. Az új stratégiai döntéseknek és a megújult üzleti modellnek köszönhetően a termelési folyamatokat sikerült optimalizálni, illetve hatékonyságukat és piaci pozíciójukat is meg tudták növelni, aminek köszönhetően multinacionális vállalatok is komoly versenytársként kezdtek el rájuk tekinteni. Ahhoz viszont, hogy a növekedés hosszú távon biztosítva legyen, a cég elhatározta, tőkét von be.

Hogy találtak rá az SZTA-ra, és hogyan zajlottak a tárgyalások?

A cég tulajdonosai számára egyértelmű volt, hogy nem hitelt kell felvenniük. Az SZTA-ra önállóan, az interneten találtak rá, és rögtön vonzónak találták a Tőkealap ajánlatát. A két partner már első találkozáskor szimpatikus volt egymásnak, viszont a megállapodás megszületéséig még sok feladat állt a cég előtt. Egyrészt a cégformátumot át kellett alakítani Bt.-ről Kft.-re, amely viszonylag hosszú folyamatnak bizonyult, másrészt rendezni kellett az adóságokat, és üzleti tervet kellett készíteni. A cég kitartását erősítette az a tény, hogy az SZTA végig mellettük állt és támogatta őket. Erre szükség is volt, hiszen a mindennapok küzdelmei az utat időnként rögössé tették. Azonban a cég elszántságának, az új tulajdonos szakmai és üzleti érzékének, illetve az SZTA szakmai támogatásának köszönhetően végül sikerült megállapodni a vállalat céljainak elérését elősegítő tőkebevonásról.

Milyen összegről van szó, és milyen tervek megvalósítását segíti elő a tőkeemelés?

Az SZTA együtemű tőkebefektetése 30 millió forintot foglal magában, amelyből 4 millió a jegyzett tőkét, 26 millió pedig a tőketartalékot erősíti. Az összeget telephely-fejlesztésre kívánja fordítani a cég: bővíteni és korszerűsíteni szeretné a gépparkot, tervei között szerepel a kereskedelemben egyre fontosabbá váló informatikai háttér kialakítása, amely az optimális készletgazdálkodást támogatja. Ezen kívül, a cég terveiben a humánerőforrás fejlesztésének is fontos szerepet szán; az elmúlt évek során már eddig is több mint tíz fővel sikerült bővíteni a létszámot. A tervezett beruházás megvalósítása és az új üzleti modell bevezetése a tervek szerint maximális kapacitás-kihasználást fog eredményezni, amellyel például a 2013-as árbevétel megduplázódhat, majd megfelelő számú megrendelés esetén az azt követő években is jelentősen nőhet.

A történet tanulságát minden bizonnyal annyival lehetne összefoglalni, hogy legyen bármilyen rossz és kilátástalan is a helyzet, nem szabad félni az ismeretlentől, meg kell ismerni azt. A platán-BÚTOR vezetői is meglátták a külföldi piac lehetőségeit, és nem féltek nyitni, ezt pedig mára valószínűleg életük egyik legjobb lépéseként tartják számon. Természetesen az sem árt, ha az ember talál egy olyan partnert, aki a bizonytalan helyzetben is végig támogat, és kitart a másik fél mellett – legyen az akár az egymás tudását kiegészítő két tulajdonos együttműködése, vagy egy nagy lehetőségeket felismerő cég és az őt anyagilag és szakmailag is segítő, a vállalatban kisebbségi tulajdonrészt szerző tőkealap.