tisztan_latniTényleg lehetséges a nyilvános term sheet? A kérdés lehetne provokatív is, de nem az. Sőt, a válasz nem is lehetne ennél egyértelműbb: természetesen igen. A term sheet (szabad fordításban befektetési ajánlatként használhatjuk) lényege a mi értelmezésünkben, hogy az együttműködés legfontosabb pontjait a befektetés előtt, az „ismerkedési” vagy előkészítési szakaszban is tisztázzuk. Miért fontos ez?

Minden vállalkozó vegyes érzelemmel közelít a tényhez, hogy új tulajdonos jelenik meg a cége életében. A korábban megszokott döntési mechanizmusok, beszámolási rendek és napi működés nem változik, az új igényeknek megfelelően is működik tovább. Nem mindegy, hogy a beszámolót csak a tulajdonos, vagy egy magasabb profitban érdekelt társ is olvassa és elemzi. Szintén nem mindegy, hogy a napi működésbe milyen beleszólása lesz a tulajdonostársnak, vagy mikor kérheti, hogy ő álljon a cég élére.

Sok vállalkozástól hallhatjuk, hogy a tőkeemelés napjához közeledve a befektetők egyre keményebb feltételeket diktálnak. Noha az esetek nagy részében pusztán érzelmi okokból túlzóak a félelmek, a társaságok a valóságban azt tapasztalják, hogy az együttműködés legalapvetőbb feltételei nem a tárgyalások elején, hanem később, a megállapodás előtt tisztázódnak. Nem vitatható, hogy az üzleti terv minél mélyebb megismerése után tud a befektető konkrét ajánlatot tenni, azonban az is egyértelmű: a legfontosabb kérdésekben, jogokban a befektetőnek nagyon világos elképzelése van, és azt minden befektetésénél végigviszi.

Sokkal szimpatikusabb hozzáállás, ha a befektető az első pillanatban tájékoztat az általa alkalmazott megoldásokról: milyen vétó- és együttdöntési jogokat kér, mikor avatkozhat be az üzleti tervbe és milyen feltételekkel akar kiszállni. Ez a vállalkozás számára is jól tervezhető: el tudja dönteni, hogy az ott leírt feltételekkel egyáltalán fogadna-e tőkét, vagy rohanva menekül egyéb finanszírozási formák felé.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás még a kapcsolatfelvétel előtt tájékozódni tudjon a szükséges információkról, érdemes már a honlapon is elérhetővé tenni a term sheetet. Mi például a következő link alján tettük közzé befektetési ajánlatunkat, hogy mindenki számára elérhető és elolvasható legyen: https://szta.hu/termekeink. A vállalkozó biztos lehet benne, hogy nem szabunk ettől gyökeresen eltérő feltételeket, és nem alkalmazunk új logikát befektetéskor. Természetesen ez a dokumentum egy minta, amely akkor kerül véglegesítésre, ha látjuk az üzleti tervet, de az itt lefektetett alapvető kérdésekben nem lesz később változás. Minden vállalkozásnak szóló ajánlat a rá jellemző esetleges piaci szempontokkal kiegészítésre kerül, de az üzenet egyértelmű: mi így fektetünk be.

A fentiek mellett egy dologra felhívjuk a figyelmet: a term sheet minta nem könnyű ebéd utáni olvasmány, alapos áttanulmányozást igényel. Még egy banki és támogatási szerződéseket kívülről-belülről ismerő személy számára is új lehet több része is, mivel a tőke logikája eltér a banki vagy pályázati szerződésektől. Az értelmezéshez javasoljuk jogász vagy tőkebefektetésben jártas szakember segítségét igénybe venni, ugyanis sok félreértést vagy első pillantásra nem egyértelmű dolgot lehet ezáltal tisztázni.