online_szolgaltatasMinden cégvezető, aki már próbált külső finanszírozási forrást szerezni vállalkozása számára, tudja, hogy a keresésbe időt és energiát kell fektetni. A Google-be írt első betűtől, illetve az ismerősi kör megmozgatásától több hét is eltelhet a befektetővel való első személyes találkozásig. Mivel a Széchenyi Tőkealap tisztában van vele, hogy az idő minden egyes vállalkozás számára pénz, legújabb online szolgáltatásával az előkészítő szakasz lerövidítését tűzte ki céljául.

Az SZTA Kalkulátorával a vállalkozásával kapcsolatos öt egyszerű, zárt kérdésre adott válasszal azonnal megtudhatja, hogy alkalmas-e tőkebevonásra a tőkealapnál. Amennyiben a válaszok alapján a cég megfelel a feltételeknek, érdemes velünk felvennie a kapcsolatot. Természetesen akkor is várjuk megkeresését, ha a feltételek teljesítése folyamatban van, vagy a vállalat a közeljövőben célul tűzte ki azok elérését.

[insert_php]
kalkulator();

Az öt kérdés:

Melyik iparágban tevékenykedik vállalkozása?

A Széchenyi Tőkealap befektetéseivel számos iparág cégében van jelen a fémipartól, bútorgyártástól kezdve a bio- és kórháztechnológián át a kreatíviparig. Azonban több olyan terület is van, amely a magas kockázat, illetve a tevékenységi kör jellege miatt nem tartozik a befektetői célágazatok közé. Ezek azonban szerencsére kisebbségben vannak, a kérdés megválaszolásával ez a szűrő lép életbe.

Mekkora összegű forrásra tart igényt?

A fejlesztéshez, növekedéshez, piacszerzéshez szükséges forrás mértékét minden esetben a vállalkozás által elérendő célok alapján szükséges meghatározni. A konkrét célok nélküli, határozatlan vállalkozót ugyanis sokkal nagyobb eséllyel utasítják el a befektetők. Ennek elkerülését segítheti elő egy jól összerakott üzleti terv, amellyel viszonylag pontosan meghatározható a tőkeigény. Az európai uniós tőkeforrások esetében azonban meg vannak határozva bizonyos összeghatárok, amelyek alatt, illetve felett a tőkealap nem fektethet be.

Hány éve működik a vállalkozás?

Az SZTA elsősorban a több mint két éve működő vállalkozásokba fektet be. Azonban lehetősége van arra, hogy olyan, általában kiválással vagy jogutódlással indult, magvető fázisban lévő vállalkozásokat finanszírozzon társbefektető bevonása nélkül, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. Tehát ahol a korábbi sikeres vállalkozás új tevékenység beindítását önálló jogi személyiségű társaságban látja megvalósíthatónak. A fenti feltételeknek eleget tevő, induló kisvállalkozások számára tőkeforrást kereső vállalkozók jelentkezését is várjuk.

Mekkora a vállalkozás éves bevétele?

Mivel az SZTA a magyarországi régiók kis-, illetve középvállalkozásainak fejlesztését tűzte ki céljául, a nagyvállalatok kívül esnek az Alap célvállalatainak körén. A vállalatok méretének meghatározásának egyik eleme az éves bevétel, így a kérdés ennek vizsgálatát szolgálja.

Hány főt foglalkoztat vállalkozása?

A vállalatok méretének meghatározásának másik eleme a vállalkozásban foglalkoztatottak száma, egy bizonyos határon túl ugyanis már nagyvállalatról beszélünk. Az SZTA a vállalkozásfinanszírozás során új munkahelyek teremtésének lehetőségét is szem előtt tartja, ezért alsó határ nincs meghatározva. Egyetlen feltétel erre vonatkozóan, hogy a vállalat kétéves tervében szerepel foglalkoztatottjai számának öt főre emelése.

Miért érdemes válaszolni a kérdésekre?

A kalkulátor rengeteg időt spórol a befektetőt kereső vállalkozások számára. Egyrészt akár egy percen belül megtudhatják, hogy alkalmasak-e a hazai kockázatitőke-piac legnagyobb cégportfóliójával rendelkező tőkealap tőkebefektetésére, és rögtön fel is vehetik vele a kapcsolatot. Másrészt pedig képet kaphatnak arról, hogy első körben milyen információkra van szükségük az elsősorban hagyományos iparágakban érdekelt tőkealapoknak vagy befektetőknek.

A kérdések megválaszolása után lehetőség nyílik az SZTA-val való kapcsolatfelvételre. A vállalkozó, illetve a cég általános adatainak megadása után az Alap munkatársai felveszik a kapcsolatot az érdeklődővel, így az első találkozást megelőző procedúra egy részét mindkét fél átugorhatja.