Tőkét, perecet! – Befektetés révén jutnak egyedi pékáruhoz Budapest lakói

Tőkét, perecet! – Befektetés révén jutnak egyedi pékáruhoz Budapest lakói

Tőkét, perecet! – Befektetés révén jutnak egyedi pékáruhoz Budapest lakói 593 100 SZÉCHENYI ALAPOK


Bite BakeryEgy több mint 30 éves múlttal rendelkező, Magyarországon is jelen lévő vállalatcsoport úgy döntött, belevág egy számára teljesen új üzletágba. A kereskedelmi és vendéglátóipari gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó, Thermotechnika nevű családi vállalkozás leányvállalata, a Crown Foods másfél éves előkészítés után elindította a BITE Bakery gyorsétterem-hálózatot.

A cég többéves tapasztalattal rendelkezik kiskereskedelmi- és étteremláncok felépítésében és irányításában, azonban saját gyorsétteremlánc indításának ötlete forradalmi lépésnek tűnt. A Széchenyi Tőkealap tőkebefektetése révén idén februárban megnyitott első, a Nyugati téren található üzlet után már a szintén központi helyen, az Astorián működő étterem is friss, minőségi élelmiszerkínálattal várja a vásárlókat. A középtávú üzleti tervben mintegy 8 saját működtetésű üzlettel terveznek, amely összesen 50 új munkahelyet teremt.

Miért számít újdonságnak a vállalkozás?

A legfontosabb pont, hogy rendkívül jól igazodik a fogyasztók elvárásaihoz és ízlésvilágához. A vásárlókat a helyben kelesztett és sütött, egyedi termékek, a különleges kínálat és a sokrétű ízvilág mellett a gyors kiszolgálás is elkötelezetté teszi a márka iránt. Az üzlet profitabilitása a relatíve alacsony hely- és munkaerőigénynek köszönhetően jóval nagyobb, mint a versenytársaké. Az üzlet kínálatának egyik fő irányvonala, a tradicionális perecforma, friss kenyér típusú illattal és a mártogató szószok széles választékával a magyar piacon ebben a kombinációban teljesen egyedi, új termék.

Hogyan indult a vállalkozás?

Szükség volt hozzá két vállalkozó szellemű ötletgazdára, akik felgyorsult hétköznapjaink igényes emberét szerették volna kiszolgálni újszerű, friss, gyorsan elkészíthető termékekkel. Az volt a fő célkitűzésük, hogy minőségi gyorséttermi kínálatot hozzanak létre – adalékmentes alapanyagok felhasználása nélkül. A hosszú ötletelést és kutatást még hosszabb tesztelés követte, amely újszerű, ízletes kínálattal gazdagította a magyar gyorséttermi piacot: a BITE Bakery Café választékával.

Mi volt a fő lépés a megvalósulás felé?

Ahhoz, hogy egy ilyen innovatív vállalkozás a siker útjára léphessen, elegendő mértékű tőke szükséges. Bár a cég indulása előtt 13 millió forinttal emeltek tőkét, a működéshez szükséges összeg társtulajdonosi bevonással gyűlt össze. A Széchenyi Tőkealap összesen 49 millió forint kockázati tőkebefektetéssel járult hozzá a vállalkozáshoz, amellyel csaknem 43 százalék részesedést szerzett a cégben. A tulajdonos a kisebbségi tulajdonrészt bármikor, de szerződés szerint öt éven belül vásárolhatja meg.

Miért épp a kockázati tőke mellett döntöttek, és hogy jutottak el az SZTA-hoz?

A megfelelő tőkeinjekció kiválasztását hosszú kutatás előzte meg. A banki hitelt a tulajdonosok nem tartották optimális megoldásnak, ugyanis – bár elsőre kedvezőnek tűnt – egy nagyon erős érv ellene szólt: szükség volt fedezetre. A Széchenyi Tőkealap egy pályázatíró cégen keresztül került a képbe. A tulajdonosoknak megtetszett a termékkínálat és az ajánlat, a hozamelvárás pedig jóval kedvezőbb volt a korábban megismert konstrukcióknál; így döntöttek amellett, hogy az SZTA kockázati tőkéjét vegyék igénybe.

Mit látott az SZTA a cégben, és milyen előnyöket tud biztosítani nekik a megemelt tőkén kívül?

Bár a Széchenyi Tőkealap korábban még nem vett részt ilyen típusú befektetésben, illetve a fogyasztói piacon, a cég hozzáállása, szakértelme, és az ebben rejlő potenciál kecsegtető volt. A vállalat számára hamar kiderült, hogy a partnerség több pozitívummal jár, mint amire számítottak. Az SZTA ugyanis a tőkeemelés után nem hagyja magára a céget. Az eredmények követésével egy olyan külső, szakértő „felügyeletet” biztosít, amelynek köszönhetően az üzleti terv folyamatosan az elvártak szerint alakulhat, emellett azonban a kapcsolatban megvan a kellő rugalmasság, amely szabad kezet biztosít a cégvezetésnek a döntéshozatalnál. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az SZTA nem akart többségi tulajdont szerezni, csupán havi jelentést kér. Ha pedig kihívások merülnének fel a vállalat üzemeltetése során, a cég számíthat arra, hogy az SZTA üzleti szakértelmét saját sikere érdekében kamatoztathatja.

Mit vár a cég a tőkeemeléstől?

A befektetett összeget a cég elsősorban az üzlethelyiségek kialakítására, illetve bérekre szánta, és a cég vezetői szerint minden a tervek szerint alakul. Úgy tekintenek a Széchenyi Tőkealap befektetésére, mint egy jól kiszámolható pénzügyi forrásra, amely lehetőséget ad a vállalkozás fejlesztésére és nem kell attól félni, hogy a tőkebefektető kiszorítja a tulajdonosokat. A tervezett további hat új étterem megnyitásával 50 új munkahelyet kívánnak teremteni, amely nem csupán a vendéglátóiparra korlátozódik. Az üzletek működése ugyanis számos kapcsolt vállalkozásnak biztosít munkát, elsősorban belsőépítészeti, illetve beszállítói oldalról. Emellett pedig nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az éttermek „élő” bemutatóteremként fognak szolgálni a Thermotechnika által gyártott és forgalmazott gépek és berendezések számára, amely így a cég több évtizedes üzletágát is erősíti.

A BITE Bakery hazai bemutatkozásáról kapcsolódó, rövidfilmet is tartalmazó bejegyzésünkben olvashat.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]