Portfóliócégünk, az AXS Motionsystem Kft. mozdulatelemző rendszerének, „szenzorruhájának” segítségével alakították ki a győri Audi új, az ergonómiai szempontokat maximálisan figyelembe vevő gyártósorát. Az Ipar 4.0 területén aktív magyar vállalkozás termékét az autógyár tehát egy még kialakítás alatt lévő munkakörnyezet optimalizálására használta. A napokban elindult 6 000 négyzetméteres soron műszakonként 500 darab csökkentett károsanyag-kibocsátású motor készül.

Az Audi Hungaria növelte motorgyártása termékkínálatát: a vállalatnál elindult egy új fejlesztésű, négyhengeres, 2.0 TDI dízelmotor sorozatgyártása mild-hibrid technológiával, amely egy 12 voltos indítógenerátornak, valamint egy lítiumion-akkumulátornak köszönhetően jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az Audi Hungaria első alkalommal gyárt dízelmotort ilyen technológiával; az új motor nagy teljesítményű, ugyanakkor hatékony erőforrás. A vállalat az új négyhengeres motorok gyártásához 6 000 négyzetméteren egy új gyártósort helyezett üzembe, ahol műszakonként 500 motor készül. Az új gyártóterületen közel száz munkatárs dolgozik.

A gyártósor felépítésénél az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektetett az ergonómiára. A munkakörnyezetet az AXS mozdulatelemző ruhája segítségével elemezték, és ennek megfelelően alakították ki. A cég Ergonómiai Kiértékelő Rendszerét tehát nem csak már elkészült gyártósorok utólagos ellenőrzésére használják, hanem már a kialakításkor is. Ezzel pénzt és fáradtságot lehet megspórolni, valamint a dolgozók is biztosak lehetnek benne, hogy „tesztelt” környezetben kezdhetnek dolgozni. (A szenzorruha működését itt lehet videón megnézni.)

Forrás: Audi

A győri vállalkozásba 2015-ben fektetett 100 millió forintot a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Következő „nagy dobásuk” a Virtuális Kiértékelő és Betanító Rendszer lesz, amelynek segítségével a még csak a „rajzasztalon”, 3D-s modellként létező gyártósort virtuális térben valós dolgozóval lehet tesztelni és optimalizálni, majd a munkafolyamatokat a dolgozóknak betanítani. Így akár eurószázezrek spórolhatók meg, miközben a majdani kollégák játékosan tudják elsajátítani a feladataikat, a motorikus memóriába szinte beleivódik a munkafolyamat.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az Ipar 4.0 területén működő vállalkozások tőkeági finanszírozásának biztosítása kiemelt célja az Irinyi II. Kockázati Tőkealapnak, amelyről bővebben itt tájékozódhat.