szechenyi_2020_logoA hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének támogatására augusztus végén három újabb pályázat jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A K+F+I tevékenység intenzitásának növelését ösztönző támogatások értéke összesen 71 milliárd forint. Legutóbb a kapacitásfejlesztésben és gépek beszerzésében érdekelt vállalatok számára kiírt, összesen 80 milliárd forint értékű támogatásokról számoltunk be, amelyekre júliustól kezdve már lehet pályázni.

A három újabb pályázat keretösszegét, feltételeit és kedvezményezettjeinek körét az alábbiakban foglaljuk össze:

  1. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (GINOP-2.1.1-15) című kiírás keretösszege 50 milliárd forint, amelyre mikro-, kis-, középvállalkozások és nagyvállalatok pályázhatnak. A jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósítására minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az összeget a fejlesztéshez szükséges ipari kutatásra, kísérleti fejlesztésre, innovációs tevékenységekre, a kapcsolódó bérköltségekre és eszközbeszerzésre, valamint a piaci megjelenésre lehet fordítani. A pályázati anyagokat szeptember 30-tól lehet benyújtani. A pályázó elképzelését önállóan vagy több vállalattal (legfeljebb két partnerrel) együtt is megvalósíthatja.
  2. Az „Iparjog” (GINOP-2.1.3-15) című, 1 milliárd forint keretösszegű pályázaton mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, non-profit gazdasági társaságok vehetnek részt, akik minimum 1 millió, maximum 6 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A pályázat a szellemi alkotások hazai és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelését és audit tevékenységekét hivatott támogatni. Pályázni szeptember 24-től lehet.
  3. A „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” (GINOP-2.3.3-15) című kiírás célja a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése, a kutatási hatékonyság növelése, valamint a kutatói hálózatosodás ösztönzése. A 20 milliárd forint keretű kiírás elsősorban nem a vállalati szegmensre fókuszál, de a költségvetési szervek, azok jogi személyiséggel rendelkező intézményei, egyházi tulajdonú felsőoktatási intézmények és állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaságok pályázhatják meg. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 50 millió és 1 milliárd forint közé esik. A támogatást olyan kutatási eszköz vagy infrastruktúra beszerzésére, építésére vagy korszerűsítésére lehet felhasználni, amely nemzetközi kutatási infrastruktúrákban való magyar részvételt, illetve azokhoz való csatlakozást tesz lehetővé, illetve hozzájárul a Horizont 2020 program keretében támogatott programokhoz. Pályázni október 15-től kezdve lehet.

A három pályázat közös jellemzője, hogy a vissza nem térítendő források mellé az SZTA forrása a korábbiaknak megfelelően továbbra is párosítható.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]