apptalk_ninja150 millió forint értékű tőkebefektetéssel indította el leányvállalatát a komplex IT, web- és szoftverfejlesztéssel foglalkozó piac egyik legjelentősebb szereplője és vezető innovátora, a Virgo Systems Kft. Számos egyedi és hiánypótló fejlesztés kapcsolódik a nevükhöz, amelyek már számos jelentős hazai partnert eredményeztek a vállalatnak, ráadásul a külföldi terjeszkedés is egyre nagyobb tempóban valósul meg, egyszerre több országban. A kisebbségi tulajdonosként befektető Széchenyi Tőkealaptól kapott összeggel elsősorban az AppTalk.Ninja elnevezésű, innovatív projektet kívánják finanszírozni.

Az anyacéget 2000-ben alapították, amely már az első években nagyvállalatoknak dolgozott, egyik sikerprojektje a 2006-ban létrehozott legnagyobb magyar közösségi oldal, az iWiW fejlesztése. Az oldalt a sikeres indulás után 4 millió euróért értékesítették. Emellett azonban számos saját fejlesztésű applikációval rendelkeznek, többek között a Youmetry portáltulajdonosok és adminisztrátorok számára készült online tartalomajánlási keretrendszer, a Mingo ingatlanpiacot kiszolgáló online piactér vagy az SMS-nél költséghatékonyabb üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazás, a PushApp tartoznak saját fejlesztéseik közé. A vállalkozás hazai és nemzetközi szinten is az AppTalk.Ninja fejlesztésére kíván nagyobb hangsúlyt fektetni.

Mitől különleges az AppTalk.Ninja?

Az egyedi fejlesztés a mobil applikációk kommunikációjára ad egyedi tesztelési lehetőséget. Az alkalmazások közötti információcsere http kommunikáción keresztül történik, ám arra nem volt korábban lehetőség, hogy ezt vissza is kövessék az alkalmazások fejlesztői. Az AppStore-on és a Google Play-en megjelenő havi több mint 50 ezer új applikáció nagy része aktívan internetes kapcsolatot használ. Ilyenkor sok problémát okoz a fejlesztőknek, ha valamilyen hiba forrása a hálózati kommunikációhoz kapcsolódik. Ezt a problémát oldja meg a fejlesztés, amely azon az eszközön monitorozza az applikáció online kommunikációját, amelyen az alkalmazás éppen fut. A piacon léteznek hasonló szolgáltatások, amelyek logolják a hálózati kommunikációt, de jelenleg nincsen olyan, amely kifejezetten a mobil applikációk fejlesztőire lenne testre szabva.

Az elmúlt évben a vállalat az alkalmazást Európa-szerte több fórumon prezentálta, és már több elismerést és díjat is szerzett a cégnek különböző nemzetközi startup-versenyeken. Az applikációnak már több mint 100, többek között lengyel, amerikai, olasz és magyar felhasználója van.

Mivel foglalkozik a vállalat?

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az anyacég szolgáltatási köre rendkívül szerteágazó. A saját termékek fejlesztése mellett számos szolgáltatást végez üzleti partnerei számára, többek között üzleti és IT tanácsadással, felhasználói élmény javításával, design és arculattervezési megoldásokkal, a digitális termékfejlesztéshez szükséges koncepcióalkotással, üzemeltetéssel, illetve IoT (Internet of Things) területen végzett fejlesztésekkel segítik hazai és nemzetközi ügyfeleiket. Az egyre intenzívebb bővülést, illetve külföldi terjeszkedést mutatja, hogy árbevétele az elmúlt három évben közel megháromszorozódott, ami jelentős mértékben a külföldi megrendeléseknek is köszönhető. Az anyacég jelenleg több mint 70 főt foglalkoztat, a balatonfüredi székhelyű Virgo International spinoff-cég pedig újabb közel 40 alkalmazottal tervezi folytatni tevékenységét.

Mi alapozza meg a 150 millió forintos befektetés jövedelmezőségét?

A hazai szoftver- és digitális termékfejlesztési piacon folyamatosan növekszik a kereslet, miközben a fejlesztői kapacitásokból hiány van. A cég ezen a piacon kiemelkedően magas minőségű, kiváló ár-érték arányú szolgáltatást tud biztosítani, ami agilis szoftverfejlesztési módszertanából, illetve a rengeteg tapasztalatból fakadó innovációs képességből és kreativitásból ered. Mivel a hazai informatikai szektor az EU átlagnál nagyobb arányban (10-12%) képviselteti magát a hazai GDP-ben, a várható piaci növekedés (4-5%) is a hazai gazdaság fejlődési rátája fölött van, illetve a cég saját szegmensében a piacvezető szereplők között foglal helyet, a Virgo előtt számos lehetőség áll a bővülésre és a sikerre.

A cég külföldi terjeszkedésre is komoly erőforrásokat kíván allokálni. Már megállapodott egy svájci és egy olasz partnercéggel, és számos országban, többek között Ausztriában, Németországban és Svédországban folytat tárgyalásokat, továbbá több megállapodás is előkészítés alatt áll többek között Finnországban, Norvégiában, az USA-ban és Nagy-Britanniában. A vállalatcsoport célja, hogy árbevétele egyre jelentősebb részét adja szolgáltatás-export, illetve a legfontosabb célországokban konszolidált partnerhálózatot kíván kialakítani.

A vállalat nagyon tudatosan határozza meg szemléletmódját. Nem csupán egy jó iparos informatikai beszállító kíván lenni partnerei számára, de a megrendelőkkel közösen kialakított digitális termékeket kíván létrehozni és sikerre vinni. Szerteágazó szolgáltatáskörének, illetve folyamatosan frissülő termékportfóliójuknak köszönhetően partnerei számára hosszú távú együttműködést tud kínálni.