ujabb_exitMagyarország egyik legnagyobb raklapgyártó, közel 20 éve működő vállalkozása, a mezőtúri Baracsi-Paletta 97. Kft. 2014-ben 98 millió forint értékű kockázati tőkét vont be a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól. A tőkebefektetői jelenlétnek köszönhetően a cég pénzügyi háttere tovább tudott stabilizálódni, likviditási helyzete javult, és a termelés volumenének hosszú távú növelésére is lehetőség nyílt. A pozitív eredményeknek köszönhetően a tervezettnél korábban és magasabb hozam mellett vissza tudta vásárolni az SZTA üzletrészét.

Amellett, hogy a hagyományos logisztikai szektorban kifejezetten példaértékűnek számít a tőkebefektetés lezárása, ez a kilépés az SZTA tőkeprogramjának életében is fontos mérföldkövet jelent. Az Alap már 20 exitnél jár, ami a hazai tőkepiacon jelenleg egyedülálló teljesítménynek számít. Ahogy a cégportfólió folyamatos építése is: 2012 és 2016 között több mint 90 befektetésről született döntés, ami évente átlagosan 20 befektetést jelent, ugyanakkor az első exit 2014 őszi időpontja és 2016 vége közötti időszakban átlagosan közel havonta valósult meg egy kilépés. A nagy exithullám a felgyorsult 2014-2015-ös tőkekihelyezés miatt pedig még csak 2018-tól kezdve várható.

Több mint két éve számoltunk be egyik első kilépésünkről az „Épp ilyen korai exitről álmodnak a tőkebefektetők” című bejegyzésben. A címben lévő kijelentés egyáltalán nem túlzó, a befektetési időszak alatt elért eredményeknek köszönhetően a Mobile Engine-re felfigyelt egy második körös befektető, a cég pedig át tudott költözni Bostonba, ahol egy nagyobb, több lehetőséget rejtő piac nyílt meg előtte. Az IT-szektorban a legtöbb projekt nemzetközi sikeréhez ez az út vezet – feltéve, hogy az alapítók hajlandók átengedni a többségi tulajdont egy második körös stratégiai befektetőnek.

A hagyományos iparágakban azonban nem lehet ezzel számolni, a vállalkozások jellemzően lassabb, de stabil növekedésre képesek, így nem fogják megmozgatni egy gyors sikerre éhes nemzetközi magánalap fantáziáját. És ez így is van rendben. A Baracsi-Paletta értékteremtő tevékenysége hozzá tud járulni régiójának, illetve a magyar kkv-szektor versenyképességének erősítéséhez, ami egybeesik az SZTA tőkeprogramjának legfőbb céljaival. Mivel a befektetések elsődleges célja az adott kkv hosszú távú stabil növekedésének megteremtése, és inkább másod- vagy harmadsorban a nemzetközi siker, a kockázatitőke-piacon jellemzően elvártnál alacsonyabb hozamszinten tudja kínálni tőketermékeit. Ezáltal számos olyan vállalkozás számára kínál hiánypótló megoldást, amely képes a folyamatos bővülésre, de mérete vagy tevékenységi köre miatt nem tud megfelelni a tőkebefektetők valamennyi feltételeinek.

Az SZTA tőkebefektetésének köszönhetően a Baracsi-Paletta folyamatosan növelni tudta exporttermelésének volumenét, külföldi üzleti kapcsolatait sikerült még szorosabbra fűznie, több nemzetközi nagyvállalatnak is kiemelt partnerévé vált. A pénzügyi eredmények folyamatos javulásának köszönhetően még a tervezett befektetési időszak előtt képessé vált a cég irányítását teljes mértékben a saját kezébe venni. Mondhatjuk, hogy ilyen korai exitről álmodnak a hagyományos iparágakban (is) mozgó tőkebefektetők.

A befektetésről itt írtunk bővebben.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]