Hazánkban a munkakultúra jócskán megváltozott az utóbbi 10 évben, amiben az Y generációnak, a startupoknak, ezáltal pedig a coworking irodák megjelenésének is szerepe van. A közösségi irodák jellemzően olyan innovatív, kreatív és inspiráló megoldásokat nyújtanak a munkavállalóknak, amelyek élvezetesebbé teszik a munkát, utat adva az alkotói szárnyalásnak. Ez az irodatípus leginkább a startupok, szabadúszók számára nyújthat jó alternatívát az ingerszegény irodákkal, valamint az otthoni munkavégzéssel szemben. További előnye ezeknek a közösségi tereknek, hogy kiváló lehetőséget nyújtanak a networkingre.

A közösségi iroda ötlete egyébként Amerikából ered és nagyjából a 2000-es évek elejére tehető. Az évek során Európában, ezen belül pedig Magyarországon is sikerrel vetették meg lábukat a coworking irodák. Az alábbi bejegyzésben, a teljesség igénye nélkül Budapest legfelkapottabb coworking irodáiból szemezgetünk.

A közösségi irodák többségére jellemző, hogy igyekeznek a lehető legkomplexebb megoldást nyújtani a vállalkozóknak. Ennek érdekében a munkaállomásokon túl rendezvényhelyszínekkel és tárgyalókkal is kiegészítik a kínálatukat. Gyakori továbbá az is, hogy a startupok, vállalkozások üzletfejlesztését támogató programokat, rendezvényeket szerveznek az irodák.

Bár a coworking iroda modell alapvetően az innovációt, kreatív megoldásokat kedvelő startupok, szabadúszók közege, az újhullámos munkahelyek egyre inkább elterjednek az országban és a kis vállalkozások mellett a nagyobb cégek is kezdik felismerni az ezekben a terekben lévő kooperáció lehetőségét.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az alábbiakban következzen néhány példa budapesti közösségi irodákra! A teljesség igényével készült listát a Venture Capital Monitor oldalon találni; ha irodát keres, érdemes innen tájékozódni!

  1. Kaptár

A KAPTÁR közösségi iroda egyik előnye, hogy Budapest pezsgő Belvárosában található. A progresszív és barátságos helyszín az otthoni munkakörnyezet és egy kávézó hangulatát keresztezi, ezáltal biztosítva a megfelelő környeztet a produktív munkavégzéshez.

  1. Loffice Coworking

A Loffice Coworking volt az első közösségi iroda Budapesten, első irodájukat 2009-ben nyitották meg; ma három budapesti, illetve egy balatonföldvári és egy bécsi irodával rendelkeznek. Az iroda- és rendezvénytereket az ipari design, modern belsőépítészeti megoldások, a környezettudatosság jellemzi, amelyeket újrahasznosított berendezési tárgyak is tarkítanak. A cég a bérelhető munkaállomások mellett vállalkozóvá válást elősegítő programmal is támogatja az érdeklődő cégeket.

  1. Kubik Coworking

A Kubik Coworking széleskörű szolgáltatásokat nyújt a vállalkozásoknak, legyen az induló vállalkozás, non-profit szervezet, nagyvállalat vagy akár szabadúszó vállalkozó. Asztal, zárható iroda, tárgyaló és virtuális iroda is bérelhető, de zuhanyzó és kávézó is várja az inspirálódni vágyókat.

  1. Mosaik

A Mosaik közösségi irodája célja, hogy Budapest még inkább bekapcsolódhasson a nemzetközi start-up vérkeringésbe, ezért náluk minden angol nyelven zajlik. A munkára alkalmas tér mellett a hub különböző képzéseket, workshopokat tart, továbbá rendezvényhelyszínként is funkcionál.

  1. Impact Hub

A közösségi iroda egy nemzetközi hálózat tagja, amely Magyarországon egy bérelhető iroda, egy klub és egy kávéház fúziójából született meg, mintegy 600 négyzetméteren. A létesítmény fő motivációja a fenntarthatóság, amely a tagok kiválasztásánál is megmutatkozik, fontos ugyanis, hogy a hub tagjai támogassák egymást.

+ 2 hamarosan megnyíló coworking iroda Budapesten:

  1. Millenáris Startup Campus

Néhány napja írtunk a Campusról részletesen, amely a régió legnagyobb közösségi irodájaként 80 munkaasztallal, 1500 fős rendezvényteremmel, 100 fős előadóteremmel, 2 szemináriumteremmel, 24 irodával és tárgyalóval várja a hazai startup-szcéna szereplőit. Az iroda a tervek szerint júliusban nyílik meg.

  1. Hubhub

A tervek szerint az év végén igazi nagyágyúként robban be a magyar piacra a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő közösségi irodája, a HubHub, amely a varsói, pozsonyi és prágai helyszínek után a budapesti irodanyitással a teljes V4 régiót kiszolgálja majd. Az új szolgáltatás 2400 négyzetméteren, Budapest belvárosában a Király utcában kap majd helyet, előreláthatólag pedig egyszerre akár 300 szabadúszót és startuppert is kiszolgálhat majd.