sztaSzeretjük az ehhez hasonló évkezdeteket. Nagyszerű esztendőn vagyunk túl, amit 2013-ra elterveztünk, sikeresen végrehajtottunk. Mindeddig már 37 vállalatba fektettünk be, több mint 4 milliárd forintot, amivel olyan cégportfolió-bővülésen vagyunk túl, amelyet nem sok hazai tőkebefektető mondhat el magáról.. Ez még akkor is jelentős összegnek tűnik, hogy tudjuk az elkövetkező egy évben még nagyobb pénzmennyiséggel kívánjuk segíteni a hazai mikro-, illetve kisvállalkozások üzleti terveinek megvalósítását. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az örömteli híreket az SZTA blog 100. bejegyzésében közölhetjük.

A kihelyezés ütemének 2013 második felében tapasztalható felgyorsulása annak is köszönhető, hogy az Európai Unió engedélyével nyáron új termékkel jelentünk meg, amelyek lehetővé tették, hogy magasabb, akár 220 millió forintos összegű tőkebefektetést hajtsunk végre a céltársaságokban.

Cégportfoliónk Magyarország valamennyi régiójára kiterjed, amelyek közül a legsikeresebbnek a közép-magyarországit, a dél-alföldit, illetve a közép-dunántúlit tekinthetjük. A portfolió legnagyobb része – a hagyományos iparágakban (pl. bútoripar, fémipar, gyártó szektorban) tevékenykedik, de az egészségügy, az informatika, vagy a kreatív iparágakból is kerültek ki tőkebefektetést fogadó vállalkozások. Mindez nem jelenti azt, hogy az innováció távol állna ezektől a cégektől, épp ellenkezőleg, majd kétharmaduk innovatívnak mondhatja magát.

A társaságok a befektetett tőkét leginkább technológiai fejlesztésre, kapacitásbővítésre, tárgyi eszközök beszerzésére, humánerőforrás finanszírozására, illetve kisebb részben marketingre költik. Az SZTA forrásai nélkül ezek a cégek nem tudták volna tartani növekedési pályájukat, növelni kapacitásukat és piacukat, így azonban többségük képes volt fejlődni és bővülni.

Bár a tőkebefektetésnek nem feltétele az exportképesség, a cégek közel fele az exportpiacon is jelen van, ami jelentősebb magasabb arány a magyar vállalkozások körében tapasztalható 10 százalékos rátánál.

A következő évünk is hasonlóan sikeresnek ígérkezik. Terveink szerint jövő ilyen korra újabb 5 milliárd forintot helyezünk ki az ország valamennyi régiójában, ami körülbelül 30 újabb befektetést jelent. Ezzel pedig egészen közel kerülünk ahhoz, hogy a források háromnegyedét befektessük.

A céltársaságok mellett pedig olyan magánpiaci szereplőket is keresünk, akik olyan befektetési lehetőségeket keresnek, amelyek során akár néhány 10 millió forintot is be tudnának fektetni, viszont nem szeretnének egyedül meglépni egy ilyen kockázatos lépést (erről bővebben az SZTA honlapján, a termékek menüpontjában írtunk).

Terveink szerint az egyre gyorsabban bővülő cégportfoliónak és egyre nagyobb arányú kihelyezett tőkének köszönhetően elősegítjük a hazai gazdaság növekedését, illetve új munkahelyeket tudunk létrehozni. Tehát minden növekedni vágyó vállalkozásnak ajánljuk, hogy legyenek nyitottak, és aktívan keressék a piacbővítési lehetőségeket, ezáltal ugyanis a magyar gazdaságnak lehetősége nyílik egyre több uniós forrás bevonzására.