Még az idén leszerződik mind a hat, korábban kiválasztott európai tőkealap-kezelővel a VentureEU, a kockázatitőke-alapok páneurópai alapja; így hamarosan elindulhat a 2,1 milliárd eurós (közel 675 milliárd forint) EU-s tőkeprogram, amelyből várhatóan mintegy 1500 innovatív európai vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz. Összeszedtük, jelenleg mit lehet tudni a kezdeményezésről – érdekes számok következnek!

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) még áprilisban indította útjára a kockázatitőke-alapok páneurópai alapját (VentureEU) azzal a céllal, hogy Európa-szerte fellendítse az induló és a növekedési szakaszban lévő innovatív vállalkozásokba irányuló beruházásokat.

A 410 millió euró összegű uniós finanszírozással támogatott alap mintegy 2,1 milliárd euró értékű állami és magánberuházást hivatott generálni, ami pedig Európa-szerte várhatóan mintegy 6,5 milliárd euró értékű új beruházást fog eredményezni az induló és a növekedési szakaszban lévő innovatív vállalkozások javára. A teljes összegből

A finanszírozás fennmaradó részét a kiválasztott alapkezelők elsősorban független befektetők forrásaiból biztosítják.

A VentureEU-t érintő uniós beruházások irányítását a Bizottság felügyelete mellett az EBA végzi, a gyakorlati megvalósításról pedig hat nyilvános pályázat keretében kiválasztott, professzionális és tapasztalt alapkezelő gondoskodik, teljes mértékben piacvezérelt megközelítés alapján. A hat alap több kisebb, befektetést fogadó alapba végez beruházást, és mindegyikük legalább négy európai ország projektjeihez nyújt finanszírozást („fund-of-funds-of-funds” struktúra). A befektetést fogadó alapok számos ágazatban – például az információs és kommunikációs technológiák (IKT) ágazatában, az élettudományok és az orvosi technológiák, valamint az erőforrás- és energiahatékonyság területén – segítik majd a kis- és középvállalkozások és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozáshoz jutását – a startupok mellett a „scaleup”-ok is szerepet kapnak tehát. Az Axon Partners Group alapja például az IT, az élettudományok és a zöldenergia területeire fókuszál, de korai és növekedési szakaszban lévő vállalkozásokba is fektethet, mégpedig bármely európai országban.

Amint azt a Bizottság is kiemelte, a kockázati tőke létfontosságú a tőkepiaci unió megfelelő működése szempontjából, Európában azonban továbbra is fejletlennek mondható a világ többi részéhez képest. 2016-ban a kockázatitőke-befektetők az EU-ban mintegy 6,5 milliárd eurót helyeztek ki, míg az USA-ban 39,4 milliárd eurónak megfelelő összeget. Ezenkívül az Európában tevékenykedő kockázatitőke-alapok méretüket tekintve kicsinek számítanak: átlagos tőkeerejük 56 millió euró, míg az Egyesült Államokban 156 millió euró. Következésképpen az érintett induló és növekedési fázisban lévő vállalkozások olyan ökoszisztémákba helyezik át tevékenységüket, ahol jobb esélyeik vannak a gyors növekedésre. Részben emiatt 2017 végéig az EU-ban csupán 26 cég érte el az „unikornis” besorolást (azaz a több mint 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt), az Egyesült Államokban ezzel szemben 109, Kínában pedig 59 ilyen vállalkozás volt.
[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]