Matro Kft.A sokszínű, sikeres alkatrészgyártót, a Matro Kft-t speciális tudása és több mint húszéves tapasztalata az acélmegmunkálásban komoly tényezővé tette a dinamikusan fejlődő hazai járműgyártásban, de számos más gyártási tevékenységhez is hozzájárul termékeivel. Komoly versenyelőnyeit jól használja ki: a nemzetközi szinten versenyképes termelést, a rugalmasságot és színvonalas gépparkját nemcsak multicégek stabil beszállítójaként kamatoztatja: minőségi kis- és közepes méretű sorozataival saját szeletet vágott magának a piacból.

A cég számára mindig fontos volt a kiegyensúlyozott megrendelői kör kialakítása, és ebben is sikert ért el: annak ellenére, hogy nemzetközi vállalatóriásoknak is szállít, fennmaradása nem függ egyetlen stratégiai partnerétől sem. Mindez kivételes alkalmazkodóképességet és a piac által rendre alátámasztott üzleti modellt feltételez, mely a Széchenyi Tőkealap összesen 60 milliós tőkebefektetésének köszönhetően, árbevétel-növelő beruházásokkal és a forgóeszköz-igény finanszírozásával a jövőben még sikeresebbé tehető.

A Matro Kft. 1991-ben alakult, fő tevékenysége alapítása óta fémmegmunkálás, acélalapanyagokból esztergált és mart alkatrészeket gyárt: szerszámgépeket, valamint haszongépjárművek és személygépjárművek alkatrészeit. Bár a válság 2009-ben komolyan megnyirbálta bevételeit, ezen már 2010-ben képes volt fordítani; alkalmazotti létszámát pedig a 2010-es 76 főről 2011-ben 112 főre növelte. Tevékenysége során három jól elkülönülő termékcsoportra koncentrál, és három eltérő vevőkört céloz meg: haszonjárművek, gépjárművek alkatrészeivel, valamint szerszámgépgyártással.

A Matro első jelentős sikereit a haszonjárművek területén, túlnyomó részt teherautók fékrendszereihez gyárt alkatrészek gyártásával érte el. Ezek a termékek szinte teljes egészében a Knorr Bremse AG megrendelésére készülnek és európai teherautók fékrendszereibe, Mercedes, Man, Scania tehergépjárművekbe, valamint vasúti járművekbe épülnek be. A Társaság a Knorr Bremse négy gyárába szállít alkatrészeket, a budapesti, a kecskeméti, az német aldersbachi és az olasz arcorei gyáregységekbe. A társaság másik jelentős vevője az ajkai székhelyű Kókai Kft., amely autóipari gumialkatrészeket gyárt haszonjárművekhez.

Ezt követően, tudatosan építette fel további partnerségeit, így 2011-ben megkezdődött a szállítás a Denso székesfehérvári gyára számára is, mellyel a Társaság belépett a személygépkocsi alkatrészek gyártásának piacára. A Matro Kft. a Denso diesel befecskendező rendszereihez gyárt alkatrészeket. A Társaság alkatrészeivel gyártott részegységek Ford és Volkswagen típusú autókba épülnek be.  Amellett, hogy a Denso-val létrejött kapcsolat megteremtette a lehetőséget, hogy hogy a Matro a japán cég más termékeinek beszállítójává váljon, a „kis” magyar beszállító a jövőben jó eséllyel pályázhat más autóalkatrész-gyártók megrendeléseinek megszerzésére is. Jelenlegi beruházási tervei tehát elsősorban a cégnek ezt az új fejlődési szakaszát készítik elő.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A speciális szaktudás nem ritkán azt eredményezi, hogy az évtizedes tapasztalat és a beszállítói tevékenység során felgyülemlett tudás egyedi fejlesztések vagy megrendelések formájában a gyártói piac szélesebb közönségéhez is eljut. Így történt ez a Matro esetében is: a cég végfelhasználók és szerszámgyártók részére is gyárt eszterga és maró forgácsoló szerszámokat, speciális vevői igények alapján. A szerszámokat a Matro mérnökei CAD/CAM rendszerrel tervezik meg. Szerszámbefogó egységeket két németországi partnercég, az INDEX Werke GmbH és Traub Drehmaschinen GmbH megrendelésére gyártanak, de ügyfelük a Festo, valamint az Iscar Hungary Kft. is, mely egy amerikai vállalatcsoport tagja. Ezen túl, a cég a Traub Drehmaschinen GmbH és a Dr. Johannes Heidenhain GmbH magyarországon működő gépeinek szervizelését végzi – a Matro kapacitásaitól függően, az alkatrészgyártást kiegészítve ezen a területen organikus módon is lehet további növekedést elérni.