Szechenyi_Tokealap_befektetesek_fo_akadalyaiNapjainkban a forrásszerzési alternatívák közül a tőkebevonás egyre többször jelenik meg reális, sőt, vonzó opcióként a vállalkozások számára. Mindez egyenes következménye a válság hatására megváltozott vállalati finanszírozási helyzetnek.

Működése első évének tapasztalatai alapján a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési szakértői szerint egyre tisztábban mutatkoznak meg a forrásbevonást tervező vállalkozások közös jellemzői. Ezek alapján könnyebb átlátni, miért hiúsulnak meg egyes befektetési tervek, és milyen konkrét akadályokon kell közösen túllendülni ahhoz, hogy a tőkebevonási terv megvalósulhasson.

A jövőt tervezve egy vállalkozás vezetése gyakran nem biztos abban, hogy milyen forrásra van szüksége, melyik finanszírozási megoldás lenne cége számára az optimális, vagy abban, hogy a vállalkozás egyéni sajátosságai alapján melyik út bejárására alkalmas. A Széchenyi Tőkealapnál is többször előfordult, hogy szakértői a tőkebefektetési projektek előkészítése során „tanácsadókká” is váltak, hiszen tapasztalataik és munkájuk alapján gyakran már az előzetes egyeztetéseket követően a leginkább testhezálló finanszírozási alternatíva felé tudták orientálni az érdeklődőket.

A legfontosabb okok, amelyek a Széchenyi Tőkealapnál az első év tapasztalatai alapján egy-egy befektetés meghiúsulásához vezethettek, a következők voltak:

A fenti okok mellett, természetesen, mind a befektető, mind a célvállalkozás oldaláról előfordulhat olyan esemény vagy tény, ami miatt nem alakul ki együttműködés, azonban a legfontosabb meghiúsulási okok a fent leírtak valamilyen következménye.