TőkealapA Széchenyi Tőkealap az elmúlt időszakban olyan, uniós szinten is egyedi tőkeprogramot alakított ki, amely minden korábbinál, illetve az unióban máshol elérhető lehetőségeknél „testre szabottabb” módon segíti az ígéretes hazai vállalkozások megerősödését. Bejegyzésünkben áttekintjük az egyes konstrukciók legfontosabb jellemzőit, kiemelve a tényezőket, amelyek ezeket igazán egyedivé teszik.

A lehetőségek, amelyekről szó lesz, a már öt fős vállalkozások számára is elérhető csekély összegű („de minimis”) tőkekihelyezés, a privát tőkéstárs bevonásával a korábbinál jóval nagyobb tőkeinjekciót biztosítani képes „10-20-70” konstrukció, a kiválással vagy jogutódlással létrejövő induló vállalkozások megerősítése, valamint a privát tőkealappal partnerségben végrehajtott tőkebefektetés.

Csekély összegű („de minimis”) tőkekihelyezés

A konstrukció a növekedésre képes mikro- és kisvállalkozásokat célozza meg, amelyek legalább két évesek, de méretük miatt uniós visszatérítendő forrásokra eddig nem pályázhattak. Az ötfős létszám egyébként nem előfeltétel: tőkebefektetési döntés esetén – működőképes üzleti modellel alátámasztva – az is elég, ha a cég az ötfős létszámot a befektetéstől számított két éven belül éri el. A tőkejuttatás összege alapesetben 100-200 ezer euró között mozoghat, de a célpont sajátosságaitól függően lehet 75-100 ezer euró között is; a befektetett összeg kétszereséig ez az SZTA által nyújtott tagi kölcsönnel is kiegészülhet. A könnyített létszámelvárás mellett kiemelt előny, hogy nem igényel semmilyen magánforrást vagy fedezetet. A fő szempont a stabil működés, a bizonyítottan piacképes saját szolgáltatás vagy termék, meglévő ügyfélkör és beszállítók, illetve a cég piacához értő, felkészült vezetés. A feltételeknek megfelelő cégek néhány tízmillió forintnyi befektetési összeg révén kézzelfogható, fenntartható növekedést érhetnek el.

Privát tőkéstárssal közös befektetés

Az SZTA mostantól 750 ezer eurós, azaz 200 millió forintnyi tőkét helyezhet ki azoknak a legalább két éves, a 25 fős létszámot két éven belül elérő ígéretes vállalkozásoknak, amelyek saját eredményeik és terveik révén a céghez nem kapcsolódó privát tőkéstársat vonnak be tulajdonosi körükbe. Egy ilyen társulásban az SZTA a tőkebefektetés összegének 70 százalékát tudja biztosítani, míg 20 százalék származik a vállalkozástól, 10 a magánbefektetőtől, tőkeágon. A 20 százalékos önrésznek nem kell pénzben a vállalkozás rendelkezésére állnia: apport, illetve tagi kölcsönből vagy eredményből történő konvertálás is elfogadott. Ez a konstrukció akkor működik, ha a minimális részben bevont privát tőkéstárs céljai és elvárásai harmonizálnak a vállalat terveivel és lehetőségeivel. A privát befektető a társulásban komoly előnyöket élvez: elvárás alatti eredmény esetén veszteségkorlátozás, elvárás feletti hozam elérése esetén pedig nagyobb részesedés a haszonból. Az SZTA a befektetés 25 százalékának erejéig tagi kölcsönt is nyújthat.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Vállalatokból kiváló vagy jogutódlással létrejövő induló vállalkozások megerősítése

Az SZTA konstrukciója olyan újonnan induló cégeknek szól, amelyek stabil vállalatból válnak ki vagy jönnek létre. Így alapelveink szerint vizsgálható a tulajdonosi, szakmai, cégvezetési háttere, mégis, „saját jogán”, saját terméke és üzleti modellje révén kell képesnek lennie arra, hogy sikerrel elinduljon és fenntartható növekedést produkáljon. Ilyen módon, legyen szó akár mikro- vagy kisvállalkozásról, a kihelyezhető tőke nagysága széles spektrumon mozog, 75 ezer és 750 ezer euró között. A folyósítható tagi kölcsön összege a befektetett összeg 25 százaléka lehet. Eredmény-, vagy létszámelvárások értelemszerűen nincsenek. A kiválással induló új vállalkozások remek példája a BITE Bakery, amely a kapcsolódó iparágakban meglévő szaktudást, cégvezetési tapasztalatot és piaci ismereteket ötvözte új termékkel és üzleti modellel, hogy egy teljesen új hazai márka jöhessen létre. Az SZTA befektetési célpontjai a hasonló logika mentén megjelenő, jól átgondolt tervek alapján elindított, jó piaci potenciállal rendelkező új vállalkozások lesznek.

Privát tőkealappal közös befektetések

Az SZTA heteken belül meghirdeti a privát alapokkal való együttműködési felhívását, melyről előzetes információt itt olvashatunk. Ennek során olyan partnert keres, aki befektetésre szánt tőkével és általa kiválasztott céltársasággal keresi meg az Alapot. Az üzleti terv, a közös befektetési lehetőségének vizsgálata után – ha ezek sikeresek voltak – az SZTA a teljes tőkebefektetési maximum 70 százalékát biztosítja egy tranzakcióban. A magánbefektetőtől elvárás, hogy legalább 30 százalékát biztosítsa a tőkeemelésnek, valamint részt vegyen operatívan a vállalkozás működésében. Ennek fejében az SZTA – a tőkeemelés mellett – hozameltérítést ajánl fel, illetve a veszteség első 10 százalékát is magára vállalja, ha nem a vártnak megfelelően alakul a kilépés. Az együttműködésre nemcsak alapok, hanem gazdasági társaságok is jelentkezhetnek a hamarosan megjelenő felhívás alapján.