Az Európai Bizottság jóváhagyásával négyszeresére bővülhet az SZTA egyedi befektetési kerete

Az Európai Bizottság jóváhagyásával négyszeresére bővülhet az SZTA egyedi befektetési kerete

Az Európai Bizottság jóváhagyásával négyszeresére bővülhet az SZTA egyedi befektetési kerete 1167 628 SZÉCHENYI ALAPOK

PrintÖrömmel számolunk be arról, hogy mostantól a Széchenyi Tőkealap, uniós jóváhagyással, a korábbi kétszázezer eurós összeghatárnál jóval magasabb értékű befektetéseket is megvalósíthat: befektetőtársak bevonásával akár közel négyszeresére, 750 ezer euróra is növekedhet az SZTA által kihelyezett tőke egyedi értékhatára. Az Európai Bizottság döntésével azt is megerősítette, hogy a magyar kis- és középvállalati kör tőkehelyzetének megerősítése érdekében szükséges és hiánypótló a visszatérítendő uniós források bevonása.


Az Európai Bizottság pozitív döntése alapján a Széchenyi Tőkealap egyedi engedélyt kapott az uniós forrásból finanszírozott kis- és középvállalati kockázati tőkeprogram meghatározott feltételek szerinti kibővítésére. Az SZTA az Európai Bizottságtól kapott felhatalmazás alapján három új tőkebefektetési konstrukciót hirdet meg, amelyek a korábbi 200.000 eurós értékhatáron jóval túlmutató, 750 ezer eurós – mintegy 200 millió forintos – tőkebevonást is lehetővé tesznek, amelyek kiegészülhetnek tagi kölcsönnel is.

A visszatérítendő tőkeforrás kihelyezéséhez kötődő, a vállalkozásokkal szemben megfogalmazott elvárások azonosak a korábbiakkal. Ennek értelmében, azok a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű magyar kis- és középvállalatok juthatnak hozzá e forráshoz, amelyek növekedési, fejlesztési terveik megvalósításához keresnek tőkét, és meglévő piacképes termékeik, szolgáltatásaik, valamint szaktudásuk és piaci tapasztalataik révén készen állnak a szintugrásra. A tőkebefektetésre az SZTA-nak mostantól többféle módon is lehetősége nyílik: önállóan, vagy társbefektetőkkel közösen.

Már a Széchenyi Tőkebefektetési Alap indulásakor látható volt, hogy a kisebb ’de minimis’ elven túlmutató befektetési volumen iránt is komoly kereslet mutatkozik a hagyományos iparágakban sikeresen működő cégek részéről. Most, hogy az Európai Unió jóváhagyta az eddigi hiány pótlására kidolgozott konstrukciónkat, lehetőségünk nyílik a 30-250 millió forintos befektetési értéksávban mozgó tőkeforrás-igény kielégítésére. Ezzel hagyományos iparágakban működő cégek újabb, szélesebb köréhez jutunk el, és további tervezett fejlesztésekhez, valamint stabil, fenntartható növekedéshez járulhatunk hozzá, amelyek foglalkoztatási szempontból kiemelt szerepet játszanak a magyar gazdaságban.

A program kiszélesítésével egyidejűleg a ’de minimis’ konstrukció továbbra is elérhető. További jó hír, hogy a kis összegű befektetés esetén az elvárt foglalkoztatotti létszám 5 főre csökkent, amelyet a vállalkozás a befektetést követő 2 éven belül kell hogy teljesítsen, önállóan vagy közvetett módon.

A befektetési termékek részleteiről itt, az SZTA honlapján tájékozódhat, illetve a következő napokban részletes információkkal jelentkezünk blogunkon is.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]