PrintÖrömmel számolunk be arról, hogy mostantól a Széchenyi Tőkealap, uniós jóváhagyással, a korábbi kétszázezer eurós összeghatárnál jóval magasabb értékű befektetéseket is megvalósíthat: befektetőtársak bevonásával akár közel négyszeresére, 750 ezer euróra is növekedhet az SZTA által kihelyezett tőke egyedi értékhatára. Az Európai Bizottság döntésével azt is megerősítette, hogy a magyar kis- és középvállalati kör tőkehelyzetének megerősítése érdekében szükséges és hiánypótló a visszatérítendő uniós források bevonása.


Az Európai Bizottság pozitív döntése alapján a Széchenyi Tőkealap egyedi engedélyt kapott az uniós forrásból finanszírozott kis- és középvállalati kockázati tőkeprogram meghatározott feltételek szerinti kibővítésére. Az SZTA az Európai Bizottságtól kapott felhatalmazás alapján három új tőkebefektetési konstrukciót hirdet meg, amelyek a korábbi 200.000 eurós értékhatáron jóval túlmutató, 750 ezer eurós – mintegy 200 millió forintos – tőkebevonást is lehetővé tesznek, amelyek kiegészülhetnek tagi kölcsönnel is.

A visszatérítendő tőkeforrás kihelyezéséhez kötődő, a vállalkozásokkal szemben megfogalmazott elvárások azonosak a korábbiakkal. Ennek értelmében, azok a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű magyar kis- és középvállalatok juthatnak hozzá e forráshoz, amelyek növekedési, fejlesztési terveik megvalósításához keresnek tőkét, és meglévő piacképes termékeik, szolgáltatásaik, valamint szaktudásuk és piaci tapasztalataik révén készen állnak a szintugrásra. A tőkebefektetésre az SZTA-nak mostantól többféle módon is lehetősége nyílik: önállóan, vagy társbefektetőkkel közösen.

Már a Széchenyi Tőkebefektetési Alap indulásakor látható volt, hogy a kisebb ’de minimis’ elven túlmutató befektetési volumen iránt is komoly kereslet mutatkozik a hagyományos iparágakban sikeresen működő cégek részéről. Most, hogy az Európai Unió jóváhagyta az eddigi hiány pótlására kidolgozott konstrukciónkat, lehetőségünk nyílik a 30-250 millió forintos befektetési értéksávban mozgó tőkeforrás-igény kielégítésére. Ezzel hagyományos iparágakban működő cégek újabb, szélesebb köréhez jutunk el, és további tervezett fejlesztésekhez, valamint stabil, fenntartható növekedéshez járulhatunk hozzá, amelyek foglalkoztatási szempontból kiemelt szerepet játszanak a magyar gazdaságban.

A program kiszélesítésével egyidejűleg a ’de minimis’ konstrukció továbbra is elérhető. További jó hír, hogy a kis összegű befektetés esetén az elvárt foglalkoztatotti létszám 5 főre csökkent, amelyet a vállalkozás a befektetést követő 2 éven belül kell hogy teljesítsen, önállóan vagy közvetett módon.

A befektetési termékek részleteiről itt, az SZTA honlapján tájékozódhat, illetve a következő napokban részletes információkkal jelentkezünk blogunkon is.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]