„A legnagyobb cégportfólióval rendelkező hazai tőkealap” cím következésképp tömeges exitekkel is együtt jár. A közel nyolcvan befektetésből immáron egy tucatnyi vállalkozásból lépett ki sikeresen a Széchenyi Tőkealap, ami egyúttal azt is jelenti, hogy jelentős mennyiségű újra befektethető tőkeforrás szabadul fel, amelyből további hazai kkv-k finanszírozhatják növekedésüket, fejlesztéseiket. A már közel 11 milliárd forint kihelyezett tőke az elmúlt négy évben folyamatosan került kihelyezésre, így a befektetési időszak végét követő további exitek is várhatóan folyamatosak lesznek. A befektetésekből eddig visszafolyó, közel 1 milliárd forintot az SZTA újabb cégekbe fektetheti be, így a jellemzően 50-220 millió forint finanszírozási forrást igénylő vállalkozásoknak továbbra is érdemes felvenni a kapcsolatot a tőkealappal.

Az SZTA cégportfóliója igen szerteágazó, az alapkezelőnek több befektetése is van az egészségügyi, a kreatív és design, az IT vagy a fémipari szektorban. Fontos szempont, hogy az alap olyan vállalkozások számára biztosítson tőkét, amelyek a foglalkoztatást is bővíteni képesek innovatív és exportképes termékeik vagy szolgáltatásaik révén.

A kezelt alap befektethető tőkéje kihelyezésre került 2015 végéig. Az alapkezelő a befektetések lezárását követően visszafolyó tőkét 2020 végéig újra kihelyezheti az arra alkalmas vállalkozásokhoz. Az alap így programja keretében még eredményesebben valósíthatja meg a vállalkozásfejlesztési és foglalkoztatás bővítési célokat, adott esetben többször is felhasználva a forrásokat.

A befektetési időtáv jellemzően 3-5 éves, ugyanakkor egy esetleges korábbi exit feltételei is tisztázásra kerülnek a befektetési szerződés megkötésekor. A befektetés lezárásának többféle oka is lehet, és mindegyikre volt is példa az elmúlt évek során. A klasszikus kockázati tőkebefektetések sikeraránya az iparági tapasztalat szerint 10 százalék körüli. Mivel az SZTA jellemzően korábbi eredményes működést bizonyító, de a kockázati tőke által preferált piacnál kisebb növekedésű piacon fektet be a klasszikus kockázatitőke iparág átlagosan 25 százalék feletti éves hozamszintjétől alacsonyabb elvárással, az alap az iparáginál kedvezőbb sikeres exit arányra számít.

Az eddigi exitek között volt olyan eset, ahol a tőkeforrással olyan mértékű bővülést sikerült elérni, hogy az eredeti tulajdonos számára megteremtődtek a tulajdonrész visszavásárlásának feltételei, és úgy döntött – vállalva ennek anyagi következményeit –, hogy tulajdonostárs nélkül előbb folytatja tovább a cégépítést. Arra is volt példa, hogy az SZTA befektetését a megnövekedett cégbe egy nagyobb összegű kockázati tőke bevonása váltotta ki. Mint ahogy arra is, hogy a portfólió társaság sehogy sem tudta elérni a kitűzött célokat, így befektetőként az Alap döntött az együttműködés eredetileg felvázolt időtávnál korábbi lezárása mellett, és egyezett meg az alapítókkal részleges megtérülésű kivásárlásban. Mindemellett az SZTA által kezelt alapba eddig közel 1 milliárd forint tőke került vissza, amely újra kihelyezhető, a kkv-k számára elérhető forrást jelent.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]