Az SZTA eddig több mint 2,5 milliárd forintot fektetett magyar egészségügyi vállalkozásokba

Az SZTA eddig több mint 2,5 milliárd forintot fektetett magyar egészségügyi vállalkozásokba

Az SZTA eddig több mint 2,5 milliárd forintot fektetett magyar egészségügyi vállalkozásokba 2560 1792 SZÉCHENYI ALAPOK

HealthA kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység a gazdasági válság után újabb lendületet kapott, amely többek között az egészségügyi szektor fejlődését is évek óta egyre nagyobb mértékben élénkíti. Ma már egyre több olyan kis- és középvállalkozás tudja megvetni a lábát a piacon, amely innovatív és hatékony megoldást tud nyújtani a szektorban tapasztalható problémákra. A vállalkozásfejlesztésben rejlő lehetőségekre természetesen az innovatív, növekedésre képes vállalkozásokat kereső tőkebefektetők is lecsapnak, a biotechnológia az IT-szektor mellett globális szinten már a leggyakoribb célpiacuknak számít.

A fejlődés Magyarországon is tetten érhető, sokat elmond az ágazatban rejlő potenciálról, hogy a legnagyobb hazai cégportfólióval rendelkező SZTA befektetéseinek mintegy ötöde az egészségügyi és biotechnológiai szektorban tevékenykedik. A fém- és gépipar vagy a dizájn- és divatipar mellett az Alap kiemelt iparágai közé tartozik, immáron 2,5 milliárd forint értékű kockázati tőkével támogatta a szektor fejlődését. A fém- és gépipari portfólióhoz hasonlóan az egészségügyi cégportfólió eddigi eredményeit is megvizsgáltuk, amelyek alapján elmondhatjuk, hogy a vállalkozások nagyon jó úton járnak a hosszú távon is fenntartható, sikeres működés felé.

Az SZTA eddig 17 hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be, közös jellemzőjük, hogy valamennyien innovációs tevékenységet végeznek. A portfólióba elsősorban kórházi, gyógyszeripari és biotechnológiai technológiával foglalkozó cégek, valamint innovatív magánklinikák tartoznak, amelyek a prevenciótól kezdve a diagnosztikán és a terápiás megoldásokon keresztül az utókezelésig számos területen nyújtanak egyedi megoldásokat. Valamennyi cég folyamatosan beruház, emellett pedig önálló innovációs, fejlesztési tevékenységet is folytat, ami a betegellátás minőségének javításán túl a hazai egészségipar versenyképességét is erősíteni tudja.

A vállalkozások a tőkebefektetések és az Alap szakmai támogatása révén évről évre egyre nagyobb mértékben tudják növelni árbevételüket, eredményességüket és foglalkoztatottsági szintjüket. 2015-ben a szektorban működő portfóliótársaságok kétharmadánál egyértelműen javult az eredményesség, közel 60 százalékuknál nőtt az árbevétel, és több mint 90 százalékuk növelte vagy megtartotta foglalkoztatottjainak számát az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A tavalyi eredmények javulásának mértéke jelentősen erősödött a korábbi évekhez képest, ami többek között annak is köszönhető, hogy az SZTA egészségügyi befektetéseinek több mint háromnegyede 2014-től datálódik, így már egyre nagyobb mértékben érzékelhetők a hatások. Mivel a vállalkozások többsége az elmúlt egy-két évben került a portfólióba, az Alap a jelentősebb eredményekre és a stabil növekedés pálya elérésére később számít.

A legizgalmasabb befektetésekről és fejlesztésekről folyamatosan beszámolunk a blogon. Érdemes megemlíteni például az OrthoSera Dental emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodni képes csontszövet termékét, a BoneAlbumint, az AppCellTech biológiai anyagok nyomáskezelésére alkalmas berendezését, az MDQuest daganatos és gyulladásos betegségek diagnosztizálására használt, speciális kontrolling eszközét vagy a sikeres exit révén már saját erőforrásokból működő Med-Scop hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, komplex szűrőprogramok kivitelezésére alkalmas mobil szűrőállomását.