Az SZTA új társbefektetői partnerségei növelik az ígéretes vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeitArról, hogy a kockázatitőke-befektetés a vállalkozások szempontjából ma az egyik leginkább működőképes forrásbevonási lehetőség, már sokszor szót ejtettünk. És bár a következő pár évben komoly összegű uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre, a kihelyezés lehetőségei, erőforrásai messze nem korlátlanok. Ilyenkor mind a befektetők, mind a vállalkozások számára külön érték a társbefektetői együttműködés, amely a forrásszerzés esélyeit növeli a hazai kis- és középvállalkozások számára.

Mostantól a kisebb és nagyobb „tőkeinjekciót” igénylő hazai vállalkozások egyaránt profitálnak majd a Széchenyi Tőkealap és partnerei által közösen végrehajtott befektetésekből, hiszen a korábbinál rugalmasabban meghatározható befektetési összeget és a kockázatot megosztó, szakértő partnerektől egy növekedésre képes vállalkozásnak „könnyebb” tőkét szereznie.

Ahhoz, hogy a vállalkozás és a tőke megtalálják egymást, mindkét fél aktív közreműködésére szükség van. A privát partnerek azonban mindenképpen hatékonyabban helyezhetik ki tőkéjüket, ha tudják: az SZTA az egy-egy vállalkozásba fektetett összegnek akár 70 százalékát biztosíthatja, és megosztja velük a befektetés kockázatát. Ez megkönnyíti számukra a befektetési döntést, és kapacitásokat szabadít fel a kihelyezhető forrásokban, meglévő projektjeik szakértő kezelésében, és a további ígéretes hazai vállalkozások felkutatásában. Az együttműködések tehát segítenek abban, hogy a befektetők nagyobb eséllyel találják meg a további befektetésre alkalmas, a tőkebevonási lehetőséget aktívan kereső hazai vállalkozásokat.

Az SZTA ebben a konstrukcióban nyílt felhívás alapján kiválasztott stratégiai befektetőpartnerekkel és kidolgozott folyamatot követve, intézményesített, megbízható feltételrendszerrel, széles összegsávban, projektenként 75 és 750 ezer euró közötti befektetéseket hajt végre. Ezek a befektetések alapvetően a hagyományos iparágakból érkező vállalkozásokat erősítik. Fontos jellemzőjük az is, hogy a klasszikus kockázati tőkebefektetéseknél mérsékeltebb növekedést várnak el.

A célvállalatok olyan növekedésre képes cégek, amelyek a befektetéstől számított két éven belül elérik a 25 fős foglalkoztatotti létszámot. A Tőkealap, befektetései révén kizárólag kisebbségi tulajdonrészt szerez; ezt a tervezett, várhatóan 4-6 éves befektetési időszak lezárultával – vagy a növekedéstől függően akár előbb is – a cég tulajdonosai, maga a vállalkozás, vagy az általuk kijelölt személy vagy cég vásárolhatja vissza.

Az együttműködési megállapodások alapján a befektetés a privát fél döntése alapján jön létre: a befektetési lehetőség felkutatását és vizsgálatát, majd a pozitív befektetési döntést követően a privát partner társulást ajánlhat fel a Széchenyi Tőkealapnak. Az SZTA saját pozitív döntése esetén a magánbefektető a befektetés legalább 30 százalékát biztosítja, míg az SZTA a teljes tőkebefektetés legfeljebb 70 százalékát (75 és 750 ezer euró közötti összeget), amely 25 százalékos tagi kölcsönnel is kiegészülhet.

A magánbefektetők részvételét pedig hozam eltérítéssel és a veszteség egy részének átvállalásával is ösztönzik. Az így kialakított konstrukcióban a privát szereplők ösztönözve lesznek a célvállalkozás minél sikeresebb működtetésére, jelentős tőkebevonás felhasználása által.