A digitalizáció üzletvilágban való meghonosítása megkerülhetetlen téma lett, amely az elmúlt pár évben és a következő években is meghatározó szempont lesz egy vállalat növekedésében, legyen szó bármely iparágról. A jelenséget ipar 4.0-nak is nevezik, azonban tovább árnyalja a képet, ha digitalizációs forradalomként tekintünk rá. Amennyiben a cégek nem tudják tartani a tempót, illetve ha nem képesek meglovagolni a legújabb trendeket, egész egyszerűen lemaradnak a konkurenciával folytatott versenyben. Íme, néhány trend 2019-re, amellyel könnyebbé válhat a digitális átalakulás!

A digitális transzformáció alapvetően forgatta – és forgatja – fel a cégek, vállalkozások fejlődését. Azt már tapasztalhattuk, hogy megannyi technoszkeptikus vállalat mellett akadnak olyanok is, akik lépést tartva a jelenkori trendekkel, bevállalják a digitalizációval járó kihívásokat. A hazai kkv-k azonban – sok esetben külső támogatással  – már elkezdték az átállást, és sikeresen találták fel újra önmagukat. Valójában nem is maga az alapvető változás a nehéz, sokkal inkább az akár többszöri, fenntartható megújulás az, amely gondot okoz. A jövőben várhatóan a következő trendek fogják majd megújulásra, fejlődésre ösztönözni a vállalatokat.

Mesterséges intelligencia és öntanuló algoritmusok

Egyre több alkalmazását látjuk manapság a mesterséges intelligenciának, amely alatt az emberi intelligencia mintájára készült számítógépes rendszereket értjük. Az öntanuló és intelligens gépek egyre szélesebb körben szivárognak be a hétköznapi használatba, mint például a kép-, beszéd- és arcfelismerő rendszerek alkalmazása. Ezeket a feladatokat gyorsabban és pontosabban képesek végrehajtani az embernél. A technológia nagyipari felhasználása egyebek közt a gyártási piacon érhető tetten: az automatizált szoftveres eljárások növekedését évi átlag 20 százalékra becsülik 2021-ig. Legújabb kutatások szerint 2030-ra 73 millió munkahelyet szüntethet meg az automatizáció folyamata; azonban 2020-ig hozzávetőlegesen 23 millió új munkahelyet is létrehozhat, főként a fejlesztés, programozás, tesztelés, támogatás és karbantartás területein.

Blockchain és ami benne rejlik

Bár nem lehet azt állítani, hogy a blockchain technológiát egyszerű értelmezni, mégis, a biztonságos adatátvitel és –tárolás technológiai vívmányáért folytatott küzdelemben ebben rejlik a legnagyobb potenciál. Nem véletlenül ugrott meg a befektetések száma blockchain-alapú technológiai újításokba az elmúlt év során. A blockchain technológia segítségével csökkenthető a kiadások és a tranzakciós átfutások ideje, illetve a pénzforgalom növekedését is elősegíti. Kiválóan alkalmazható továbbá az adattitkosítás és az adatkezelés területén, illetve az okosszerződésekhez is. A közvélekedéssel ellentétben a kriptovalutákon felüli felhasználásán már most jócskán túlmutat, a pénzügyi szektor jó ideje fokozott figyelemmel kíséri a technológia széleskörű felhasználási módjait.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Adatok a felhőkben

A felhőalapú szolgáltatások kapcsán erősen megoszlanak a vélemények, főként annak biztonságáról szólnak a kritikák. A vállalatok azonban elkezdtek egy olyan megoldásban gondolkozni, amely nem pusztán a nyilvános vagy privát felhőket, esetleg az adattároló központokat venné igénybe, hanem azok keverékét is. A felhők közti összeköttetés, az azok közti párbeszéd a hálózati elérést, adattárolást, applikációk fejlesztését és az adatbiztonságot is könnyebbé teheti.

A digitalizáció iránti igénynek a legfelső szinten kell megjelennie

Végezetül, számtalan tanulmány adott kimutatást arról, hogy a munkavállalók igényt tartanak egy digitalizációs változásra – olyanokra, amelyeknek a vállalatvezetés legfelső szintjéről kell indulniuk. A vezérigazgató, illetve a menedzsment teljes elköteleződése nélkül ugyanis nem lehet hiteles és eredményes az adott vállalat digitalizáció irányába folytatott tevékenysége.

Ugyan a jelenkori trendek alapján sokadlagos szempontnak számít a digitalizáció, fontos lesz kihangsúlyozni a munkaerő digitális ki- és átnevelését, hiszen a szakképzett munkaerő (és annak a hiánya) jelenti legtöbbször a különbséget a fejlődés, stagnálás, vagy lemaradás között. A digitalizációra irányuló törekvések, kezdeményezések pedig előbb-utóbb kifizetődnek, ezért érdemes azokkal megismerkedni, átemelni őket a gyakorlatba.