Cyclator_wastewater treatmentEgyre több külföldi piacon méretteti meg magát a magyar Cyclator Kft., amely 2016 elején 240 millió forintot vont be a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól. A befektetés második évében a szennyvíztisztítás területén tevékenykedő cég nagy lépéseket tett meg afelé, hogy a következő években Közép-Európában, a balkáni térségben, illetve Ázsiában is komoly piaci pozíciókat szerezzen. Amellett, hogy növelte ügyfélszámát és területileg is terjeszkedett, a cég termékportfólióját is továbbfejlesztette.

A Cyclator Kft. a szennyvíz- és iszapkezelés területén jelentős tapasztalattal bíró anyacége (UTB Envirotec) által kifejlesztett, folyamatos betáplálású szennyvízkezelő reaktor (Cyclator) továbbfejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. Az egyedi eljárás komoly technikai előnnyel bír a piacon elérhető többi megoldással szemben. A szakaszosan működő technológia szennyvíz-kiegyenlítő medence nélkül is képes biztosítani a szennyvíz folyamatos befolyását, aminek köszönhetően egyszerűbbé és rugalmasabbá válik a szennyvíztisztító rendszer üzemeltetése, ráadásul az energia-megtakarítás is nagyobb lesz.

Eredmények, sikerek

Az innovatív és hatékony technológiákat a zöldmezős beruházásokat igénylő önkormányzatok, valamint a zöldmezős beruházásokat végző ipari szereplők egyaránt keresik, a Cyclatorra nagy kereslet mutatkozik. Itthon már több mint két tucat reaktor működik, és az elmúlt időszakban megkötött újabb megállapodásoknak és az egyre több piacon való megjelenés előkészítésének köszönhetően a következő években várhatóan még tovább növekedik ez a szám.

Bhasin Sunny, a cég ügyvezetője a 2017-es évet sikeresnek nevezte, köszönhetően többek között annak, hogy nőtt az ügyfélszám, sikerült újabb területeken terjeszkedni, a tavalyi évhez képest megduplázták az ajánlataik számát, a kutatás-fejlesztési tevékenységükben pozitív eredményeket könyveltek el, kifejlesztették az új, korrózióálló műanyag Biodec-P dekantert, emellett pedig komoly energiát tudtak fektetni a megcélzott exportpiacok megismerésére. Az ügyvezető elmondta, hogy az SZTA mint tulajdonostárs sokat segít a vállalkozás építésében, fejlesztésében.

A tőkebevonáshoz olyan partnert szerettek volna találni, aki a szokásos hozamelvárások mellett felismeri az innováció és a piaci terjeszkedés fontosságát, és ezt a hozzáállást az SZTA stratégiájában és csapatában találták meg. Az együttműködés során az SZTA folyamatosan ellenőrzi a cég teljesítményét, egyben szakmai tanácsokkal látják el a vállalat vezetését, ami révén a cég is céltudatosabban és hatékonyabban működik.

Piaci lehetőségek

Magyarországon az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés az európai uniós források felhasználásának fejlesztési irányai közt kiemelt területként van meghatározva. Az elmúlt években – korábban a KEOP-, ma már a KEHOP-program keretében – az e területre irányított uniós forrásoknak köszönhetően számos szennyvíztelep-fejlesztési projekt indult el, elsősorban a kommunális szennyvízrendszerek számának bővítése és minősége javítása céljából. A pályázatokra technológiájával, szakmai tudásával és tapasztalatával a Cyclator is nagy eséllyel pályázik.

A magyar iparági szereplőket részben a magas színvonalú oktatás, valamint a vállalkozások erős tudásbázisa, magas szintű mérnöki szolgáltatásai és technológiai megoldásai révén mindig is számon tartotta a nemzetközi szakmai világ. Annak köszönhetően, hogy a szektorbeli fejlesztéseket országos szinten kiemelten kezelik, illetve hogy a szennyvíztelepek iránt nagy kereslet mutatkozik, a szektorban egyre több vállalkozás tudott bővülni és fejleszteni. Ennek következtében a magyar vízipari szcéna még tovább tudta öregbíteni nemzetközi hírnevét. Ez pedig a piac egyik kiemelkedő szereplőjeként az UTB Envirotec-re, illetve a Cyclatorra is igaz: az idén megvalósult újabb fejlesztéseknek köszönhetően a meglévő és potenciális partnerek újabb igényeit tudják kielégíteni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A Cyclator technológiát alkalmazó partnerek maradéktalanul elégedettek a fejlesztéssel, amihez többek között annak egyszerű kezelhetősége és a váltakozó terhelésekkel szembeni rugalmassága is hozzájárul. A Cyclator munkatársai folyamatosan segítik ügyfeleiket az üzemeltetésben, illetve az utómunka során begyűjtött adatok révén tovább tudják fejleszteni és optimalizálni a technológiát. A magyarországi terjeszkedési célok mellett a cég külföldi piacszerzési ambíciói is komolyak. Közelsége miatt kiemelt figyelmet fordítanak a balkáni térségre, ahol egyre több ország szennyvízipari beruházásaiban igyekeznek aktív szerepet vállalni. Bár a lakossági tisztító telepek építését célzó projektek száma egyelőre alacsony, a cég valamennyi lehetséges tenderen elindul, és bízik abban, hogy a Magyarországon már bizonyított technológia előnyei a balkáni pályázatkiírók számára is egyértelműek.

Az idei tenderek nagy része csak 2018-ban lesz megvalósítható, de 2017-ben is sikerült már megállapodást kötni a régióban. Jövőre hasonlóan nagy energiát kívánnak fordítani a térségre. Az ázsiai piac a nagyobb árverseny miatt már nagyobb kihívást jelent. Itt már a nagy lobbierővel rendelkező nemzetközi versenytársakkal is meg kell mérkőznie a vállalkozásnak, de az egyedi technológiával a háta mögött a csapat Ázsiában is köt megállapodásokat. Itt a stratégia a projektek nagyobb száma miatt már sokkal inkább a pontosabb célzásra, a technológiának kimondottan a partnerre szabott megoldásként való értékesítésére helyezi a hangsúlyt.

Jövőbeli célok

A következő években a kelet-közép-európai, illetve a balkáni régióra fognak összpontosítani, ugyanis a térség EU-s országaiban nagyszámú zöldmezős lakossági beruházásokra lehet számítani (pl. Horvátországban), de az egyéb határ menti, illetve előcsatlakozási fázisban lévő országok is fontos célpiacokat fognak jelenteni. Eközben a távol-keleti projekteket a nemzetközi szennyvízipari óriásvállalat méretű partnerein keresztül tervezik megvalósítani, olyan helyszíneken, ahol kimondottan a Cyclator technológiájára van szükség. Hosszú távon a bővülés és terjeszkedés további lehetőségeit keresik, amihez alapul szolgálhat az UTB Envirotec teljes technológiai portfóliójának értékesítése.