Magyarországon elindult az első olyan tőkeprogram, amely nagy hangsúlyt fektet az ipari vállalkozások Ipar 4.0-s fejlesztéseinek, digitalizációjának finanszírozására. Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap elsősorban olyan iparágak vállalkozásait támogatja, amelyek nemzetgazdasági szinten is nagy növekedési potenciállal rendelkeznek, illetve amelyek jövőjét nagyban meg fogják határozni a legújabb ipari forradalom globális trendjei. A célzott iparági spektrum olyan ipari cégek felkarolását jelenti, amelyek korábban nem tudtak volna máshonnan tőkeforrást szerezni fejlesztéseikhez.

A magyar ipari kkv-k jövőképe

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az NGM közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország, illetve a kormány célja egyértelműen a fejlett ipari államokhoz felzárkózó, az új technológiák adta lehetőségekkel élni tudó és a világgazdaság rendszeréhez kapcsolódó ország elérése. Új típusú szemlélet és újfajta eszközök igénybevétele elengedhetetlen a világszintű folyamatok és kihívások követéséhez, mindehhez magasan képzett munkavállalókra és magas hozzáadott értéket előállítani képes vállalkozások szükségesek, és ehhez alakítják az eszközöket, az iparfejlesztés, a digitalizáció és a szakképzés területén is. Az új tőkealap célja, hogy tőkebefektetésein keresztül hosszú távon erősítse a magyar kkv-szektor versenyképességét, illetve hogy a hazai iparfejlesztést a magas hozzáadott értékű tevékenységek és a termelőfolyamatok hatékonyságának növelése irányába mozdítsa el. Annak érdekében, hogy a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező iparágak hazai beszállító cégei bekapcsolódhassanak az információs technológiákra és a digitalizációra épülő negyedik ipari forradalomba, illetve hozzájáruljanak a németországi példára megalkotott Ipar 4.0 projekt gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához, jelentős anyagi forrásokra van szükségük.

A kormány a tőkebevonásban gondolkodó vagy azt az egyetlen forrásszerzési lehetőségnek látó cégek számára kíván hiánypótló megoldást kínálni a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi Tőkealappal. Azok a beszállító vállalkozások, amelyek nem állnak át a modern technológiai megoldások alkalmazására, globális és regionális szinten is versenyhátrányba kerülnek: a nemzetközi ipari trendek, valamint a nagyvállalatok igényeinek drasztikus változása lépéskényszerbe hozza őket. Amellett, hogy a felzárkózáshoz és a digitális megoldások implementálásához meg kell szerezniük a szükséges tudást és tapasztalatot, sokuk számára a tőkeforrásokhoz való hozzájutás is kihívást jelent. Az Alapkezelőnél célul tűztük ki, hogy a rendelkezésünkre álló tőkéből minél több ígéretes magyar ipari kkv-nak adunk lehetőséget fejlesztéseik finanszírozására. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a tőkebefektetések révén a vállalkozások olyan stratégiai és operatív változásokat képesek elindítani, amelyek hosszú távon is meg tudják határozni növekedési képességüket, illetve beszállítói pozíciójukat.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Milyen összegekre és milyen Ipar 4.0-s beruházásokra fordítható az Irinyi Tőkealap tőkéje?

A közép-magyarországi ipari cégek együttesen 8 milliárd forint értékben igényelhetnek tőkeforrást a tőkealaptól, jellemzően 60 és 240 millió forint értékben. Elsősorban olyan beruházásokat támogat a tőkealap, amelyek elősegítik a cégek termelésének digitalizálását, kiberfizikai rendszerek felállítását és üzemeltetését, illetve a gyártási folyamataik hatékonyságának növelését. A tőkealap célja, hogy olyan hazai beszállító kkv-kat állítson növekedési pályára, amelyek képesek lesznek kielégíteni a negyedik ipari forradalom keltette új és megváltozott igényeket.

Milyen pozitív eredményekkel számolhatnak a kkv-k a tőkebevonás révén?

Az Ipar 4.0-s fejlesztéseket végrehajtó cégek már rövid távon is csökkenteni tudják a termelési és logisztikai folyamatokhoz szükséges időt, képesek javítani eszközeik kihasználtságát, növelni tudják termékeik minőségét, és könnyebben képesek reagálni a digitális világban mozgó megrendelők keresleti elvárásaira. Az ügyfelektől beérkező, valamint a termelési és logisztikai folyamatok során képződő adatok sokkal pontosabb és szélesebb körű gyűjtése és elemzése révén az ügyfélkiszolgálás is személyre szabottabbá válhat, az ügyfélkapcsolatok erősíthetők. Mindezek fényében a digitális vállalkozások jelentős mértékű közép- és hosszú távú költségcsökkentéssel és bevétel-növekedéssel számolhatnak. Arról, hogy egy vállalkozásnak hogyan érdemes felkészülnie az Ipar 4.0-s elvárásokra, ebben a bejegyzésben írtunk bővebben, a kockázati tőke mellett elérhető egyéb forrásokról és programokról pedig itt és itt lehet többet olvasni. Külső forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium